ATENTATELE de la Paris: Ancheta progresează într-o atmosferă de reculegere

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 15 noiembrie 2015 44 afişări

François Hollande îi primeşte duminică pe liderii partidelor într-o atmosferă de reculegere şi apel la unitate naţională, la două zile după de cele mai sângeroase atacuri din istoria Franţei, asupra cărora anchetatorii încearcă să facă lumină odată cu primele arestări, relatează AFP online.

Prin bilanţul provizoriu de cel puţin 129 de morţi şi 352 de răniţi, atacurile comise vineri seara la Paris - revendicate de către organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) - sunt fără precedent.

La două zile de la aceste atacuri coordonate - comise de către cel puţin şapte kamikaze înarmaţi cu puşti de tip Kalaşnikov, toţi morţi după ce şi-au detonat centurile de explozibili -, anchetatori din cadrul serviciilor antiteroriste au identificat deja doi atacatori.

Unul, care a participat la luarea sângeroasă de ostatici în sala de spectacole Bataclan, Omar Ismail Mostefai, este un francez în vârstă de 29 de ani. Născut la Courcouronnes (Essonne), la periferia Parisului, el are o fişă pentru radicalizare islamistă încă din 2010, dar nu a fost "implicat niciodată într-un dosar de filieră sau de asociere în vederea comiterii de infracţiuni de natură teroristă", potrivit lui François Molins, procurorul Parisului.

Condamnat în mai multe rânduri pentru infracţiuni de drept comun, el nu a fost încarcerat niciodată în vreo închisoare. El a fost identificat cu ajutorul amprentelor, după ce un deget secţionat i-a fost găsit în sala pariziană de spectacole în care avea loc un concert de rock atnci când jihadiştii au luat-o cu asalt.

Tatăl şi fratele lui Mostefai au fost plasaţi în arest preventiv. Domiciliile lor - la Romilly-sur-Seine (Aube) şi, respectiv, Bondoufle (Essonne) - au fost percheziţionate sâmbătă seara.

Pistele siriană şi belgiană

Anchetatorii au găsit, în apropiere de cadavrul unui kamikaze de la Stade de France, un paşaport sirian aparţinând unui migrant înregistrat în Grecia potrivit Atenei, dar necunoscut serviciilor franceze.

În afară de această pistă siriană, ancheta a relevat o pistă belgiană. Trei persoane au fost arestate de către autorităţile belgiene. Între ele se află un bărbat care a închiriat pentru kamikaze un automobil marca Volkswagen Polo de culoare neagră, găsit parcat în faţă la Bataclan, teatrul celui mai sângeros dintre atacurile care au devastat Parisul vineri seara, în care au fost omorâte 89 de persoane. Teroriştii au "evocat Siria şi Irakul" înăuntru, potrivit procurorului.

Potrivit lui François Molins, trei atacatori au murit la Bataclan, alţi trei s-au detonat în apropiere de Stade de France - pe care se aflau 80.000 de persoane, între care şi preşedintele francez Hollande, care asistau la meciul amical de fotbal Franţa-Germania -, iar altul pe bulevardul Voltaire.

Celelalte trei atacuri au vizat baruri şi restaurante pe rue de Charonne - 19 morţi - şi rue Alibert - 15 morţi. Atacatorii au deschis focul în sute de rânduri.

La zece luni de la atacurile din sediul revistei satirice Charlie Hebdo şi din supermarketul cu specific evreiesc Hyper Cacher, soldate cu 17 morţi, aceste atentate au trezit amintiri durerose.

Ziua de duminică se anunţă drept o zi a reculegerii, odată cu începerea doliului naţional de trei zile decretat de către François Hollande. Catedrale, ca Notre-Dame, urmează să tragă clopotele.

Muzeele, sălile de spectacole şi instituţiile culturale publice urmează să rămână închise în Île-de-France. Şcolile urmează să fie redeschise luni, când un moment de reculegere urmează să fie respectat, la prânz, în toată Franţa.

După predecesorul său Nicolas Sarkozy, diminică dimineaţa, şeful statului îi primeşte la Palatul Elysée pe conducătorii celor două Camere ale Parlamentului şi pe liderii partidelor, într-o încercare de consolidare a unităţii naţionale. François Hollande urmează să vorbească luni în Congresul de la Versailles - o premieră pentru el.

"Act de război"

Preşedintele Republicii, care a catalogat atacurile drept un "act de război", a decis să suplimenteze până la 3.000 numărul militarilor mobilizaţi în Franţa.

În pofida interzicerii manifestaţiilor la Paris - până joi -, sute de persoane s-au adunat sâmbătă seara în Piaţa Republicii, un loc simbolic al mobilizării post-Charlie, sub deviza capitalei - "Fluctuat nec mergitur" (este bătut de valuri dar nu se scufundă) -, scrisă cu litere mari.

Parizieni s-au adunat, de asemenea, în apropierea locurilor vizate de atacuri şi în faţa Bataclan. Mitinguri au avut loc, totodată, în numeroase oraşe din ţară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
ANCHETĂ,
ATACURI
/actualitate/atentatele-de-la-paris-ancheta-progreseaza-intr-o-atmosfera-de-reculegere-14886811
14886811
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.