Asteroidul-mamut 2014 YB35 nu va distruge viaţa de pe Terra, vineri; NASA nu este în alertă

Postat la 27 martie 2015 115 afişări

Asteroidul de mari dimensiuni 2014 YB35 va trece pe lângă Terra, vineri, la o distanţă de 11 ori mai mare decât aceea dintre Pământ şi Lună, fără să genereze riscul unui impact nimicitor cu planeta noastră, aşa cum în mod eronat au anunţat tabloidele britanice, informează theweathernetwork.com.

Asteroidul-mamut 2014 YB35 nu va distruge viaţa de pe Terra, vineri; NASA nu este în alertă

O serie de zvonuri au apărut în ultimele zile pe internet şi în câteva tabloide britanice despre un asteroid de mari dimensiuni - cunoscut sub denumirea 2014 YB35 - şi despre o presupusă "întâlnire terifiantă" a acestuia cu Terra, în cursul zilei de vineri.Contrar celor relatate în anumite articole de tabloid, NASA nu se află "în alertă maximă" din cauza acestei "întâlniri" cu asteroidul. Totuşi, 2014 YB 35 va trece pe lângă Terra la o distanţă suficient de apropiată pentru a putea fi observat de astronomi.

La sfârşitul lunii decembrie 2014, la câteva zile după Crăciun, astronomii de la Catalina Sky Survey au detectat pe cerul nocturn un corp ceresc care nu mai fusese catalogat până atunci.În momentul descoperirii, acel asteroid, care are un diametru de aproximativ 500 de metri, se afla la o distanţă de 80 de milioane de kilometri de Terra - mult mai departe decât Marte. Monitorizarea zilnică a corpului ceresc a permis savanţilor americani să alcătuiască o hartă exactă cu traiectoria asteroidului.

Potrivit simulărilor computerizate, pe 27 martie, asteroidul 2014 YB35 va trece pe lângă Terra la o distanţă de 0,03 unităţi astronomice, echivalentul a 4,5 milioane de kilometri sau o distanţă de 11 ori mai mare decât aceea dintre Terra şi Lună.

În aceste condiţii, nu se poate vorbi despre un asteroid care "va şterge" vineri Pământul, aşa cum au scris anumite tabloide britanice.

Prin comparaţie, asteroidul 367943 Duende, cunoscut sub numele de 2012 DL14, cu un diametru de 30 de metri, a trecut pe lângă Terra, pe 15 februarie 2013, la o distanţă de doar 27.000 de kilometri, echivalentul unei şeptimi din distanţa dintre Pământ şi Lună, mai mică decât altitudinea la care se află sateliţii de geocomunicaţii şi meteorologici.

Deşi acel eveniment din februarie 2013 a coincis cu "super-bolidul" din Celiabinsk, când un meteorit cu diametrul de 20 de metri a ars şi a explodat în atmosfera terestră, deasupra oraşului siberian Celiabinsk, cele două corpuri cereşti nu au avut nicio legătură între ele. 367943 Duende a plutit pe deasupra Terrei fără să provoace niciun fel de pagube şi va reveni pe orbita Lunii abia în anul 2116.

În concluzie, astronomii şi meteorologii de la site-ul theweathernetwork.com spun că nu există niciun motiv real pentru ca omenirea să se teamă de apropierea asteroidului 2014 YB35, deşi acesta va trece vineri la cea mai mică distanţă a sa faţă de Terra din ultimii 100 de ani. Asteroidul va reveni în apropiere de Terra în anul 2033, când va trece pe lângă planeta noastră la o distanţă de 3,3 milioane de kilometri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
asteroid,
terra,
alerta,
nasa,
distrugere
/actualitate/asteroidul-mamut-2014-yb35-nu-va-distruge-viata-de-pe-terra-vineri-nasa-nu-este-in-alerta-14066272
14066272
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.