ASIGURARI: Cine se pregateste de vanzare in 2006?

Postat la 13 decembrie 2005 2 afişări

Vine inca un an agitat: pe piata de asigurari e de anticipat ca si in 2006 multi jucatori isi vor schimba stapanul. Cel putin asa spun reprezentantii companiilor, uitandu-se si la efectele pe care aderarea la UE le va avea asupra companiilor mai mici sau a celor ce mai au deocamdata capital romanesc. Ce mai este insa de cumparat pe piata romaneasca a asigurarilor?

Vine inca un an agitat: pe piata de asigurari e de anticipat ca si in 2006 multi jucatori isi vor schimba stapanul. Cel putin asa spun reprezentantii companiilor, uitandu-se si la efectele pe care aderarea la UE le va avea asupra companiilor mai mici sau a celor ce mai au deocamdata capital romanesc. Ce mai este insa de cumparat pe piata romaneasca a asigurarilor?

Problema nu se pune "daca", ci mai degraba "cand" o serie de jucatori din topul primilor zece asiguratori romani isi vor schimba actionarul ce detine controlul, explica pentru BUSINESS Magazin directorul general de la Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu. Fara a indica explicit care sunt companiile la care se gandeste, Constantinescu spune ca "exista  (..) cel putin patru din primii zece asiguratori care sunt urmariti, actualmente, de potentiali investitori strategici", ca posibile tinte de investitie. Ca este asa, o dovedeste si experienta austriecilor de la WienerStaedtische, ce au preluat in vara acestui an grupul de firme Omniasig. Inainte de a prelua Omniasig, printr-o tranzactie de 64 de milioane de euro, austriecii au intocmit rapoarte de audit la patru companii din top 10, potrivit unor informatii citate de Anuarul Ziarului Financiar. Dar "in oricare dintre celelalte trebuia sa investesti prea multi bani dupa preluare pentru a fi pusa pe picioare", a fost concluzia lui Emanuel Odobescu, directorul general al Unita (parte a grupului WienerStaedtische in Romania), citat de aceeasi sursa.

Dupa un an agitat, cu mai multe preluari, fuziuni si achizitii in domeniu, se prefigureaza, asadar, un viitor si mai agitat. Ce ar mai fi insa de vanzare pe piata romaneasca a asigurarilor? Si de ce atat interes pentru piata romaneasca a asigurarilor - o piata inca de vreo zece ori mai mica decat cea bancara?

In topul primelor zece jucatori romani de asigurari - companii ce realizeaza aproximativ 80% din volumul anual al veniturilor totale din piata, doar cateva companii mai au actionariat romanesc.

Pe locul secund, la o diferenta de aproape sase puncte procentuale de liderul clasamentului in termeni de cota de piata pe asigurari generale, Allianz Tiriac, se plaseaza una dintre cele mai vanate astfel de tinte. Asirom, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae prin Interagro, cu 40% din actiuni, este una dintre cele mai curtate companii de profil. La finele anului trecut, in piata se vorbea tot mai insistent despre posibila vanzare a companiei, insa actionarul sau majoritar a dezmintit in repetate randuri intentia de a o vinde. Alaturi de Niculae, la Asirom mai detin actiuni fondul de investitii  Broadhurst, QVT, omul de afaceri Tiberiu Bica Postelnicu, AVAS (6,3%) si alti actionari mai mici, cu 6,4%. Fondul american de investitii QVT Fund a intrat recent in actionariatul companiei, cumparand 10% din actiuni de la Postelnicu, pentru 9,5 milioane de euro.

Trei pozitii mai jos, ARDAF e o alta companie ce a tinut - si inca o mai face - capul de afis atunci cand se discuta despre preluari. In urma cu cateva saptamani, Banca Transilvania a vandut un pachet de aproximativ 5% din actiunile companiei, incasand pentru pachetul de actiuni aproximativ 1 milion de euro. Cumparatorul este cel mai probabil, potrivit informatiilor de pe piata, un investitor strain, variantele vehiculate fiind fondul de investitii QVT Fund sau Banca Raiffeisen Zentralbank Austria, ce detinea inainte de aceasta tranzactie aproximativ 6% din ARDAF. Asiguratorul clujean, ce detine aproximativ 7,41% din piata, a trecut recent printr-un plan de masuri de redresare impus de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, dublandu-si, practic, capitalul social. Majorarea capitalului, pana la 13,7 milioane de euro (circa 50 de milioane de lei) a fost necesara deoarece coeficientul de lichiditate al Ardaf scazuse in septembrie pana la 0,33, mult sub limita legala de 1. La sfarsitul lunii septembrie, acest coeficient - ce arata capacitatea asiguratorului de a face fata obligatiilor fata de clienti si debitori - era de 0,76, crescand dupa majorare pana la 1,2. Ardaf este listata la Categoria de Baza a Bursei Electronice RASDAQ si are ca actionar majoritar grupul Tender.

Pe pozitiile imediat urmatoare din "top ten", ASIBAN cu 7,08 din piata si BCR Asigurari, cu 5,75, sunt inca doua companii ce mai au actionariat roman. Greu de vazut insa ca "tinte de preluare", in conditiile in care amandoua sunt controlate de grupuri bancare si, mai mult de atat, au avut in primele trei luni cresteri de-a dreptul spectaculoase. La BCR Asigurari, companie ce face parte din grupul financiar creat in jurul bancii cu acelasi nume, cresterea afacerii fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de aproape 96%. Cu mult peste ritmul general al pietei, situat undeva in jur de 40%. La ASIBAN cresterea a fost la fel de impresionanta: peste 90%, ajungand la prime brute subscrise de 51,26 milioane de euro in primele noua luni ale anului. Spre deosebire de BCR Asigurari, ASIBAN are in actionariat mai multe banci: BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania si Intreprinderea de Semnalizari si Automatizari Feroviare (ISAF), fiecare cu o participatie de 20% din capital. Se va decide vreuna sa vanda in viitorul apropiat? Greu de crezut, totusi, in conditiile in care profiturile din asigurari completeaza frumos bilantul bancilor.


La Astra, ocupanta locului opt din "top ten" cu aproape 5,5% din piata, lucrurile sunt ceva mai clare. La inceputul lunii iunie, compania austriaca Uniqa a cumparat, pentru 10 milioane de euro, un pachet de 27% din actiunile Astra de la Nova Trade, societate controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. Uniqa va putea sa dobandeasca, pe termen mediu, pachetul majoritar de actiuni la compania de asigurari si va participa la conducerea companiei impreuna cu actualul proprietar, firma Nova Trade.


Cam asa arata tintele. Nu sunt singurele, insa, pentru ca alaturi de aceste patru mari companii, pe piata mai sunt suficiente companii tentante pentru cei ce cauta acum o cale de intrare pe piata romaneasca. Ce cauta ei insa? Si de ce acest val de fuziuni anticipat de piata? "Fuziunile si achizitiile de pe piata asigurarilor se datoreaza in principal apropierii momentului aderarii Romaniei la UE", este de parere directorul general al Grawe Romania, Peter Kasyk. In opinia sa, perioada preaderarii a impus, pe de-o parte, majorari de capital substantiale pentru companiile de asigurare - majorari carora societatile mici si mijlocii cu capital integral romanesc le vor face fata cu mai mare dificultate. Pe de alta parte, spune Kasyk, ea a deteminat necesitatea unei reasezari a companiilor in conformitate cu noua piata careia va trebui sa-i faca fata. "Este normal ca aderarea sa determine o crestere a concurentei cu care se vor confrunta mai usor companii internationale cu capacitate investitionala mare."

Romania este, adauga si Daniel Stan, membru in Consiliul de Administratie al Unita, membra a grupului Wiener Staedtische, o piata cu potential ridicat, "datorat in buna masura dimensiunii populatiei", cu o tendinta pozitiva de dezvoltare in ultimii ani. "An de an, a avut cresteri de cateva ori mai mari decat alte domenii sau decat economia in ansamblul ei", spune Stan, adaugand ca, in aceste conditii, "interesul pentru achizitii nu putea fi decat sporit".

 Mai mult de atat insa, pe pietele vestice au existat resurse financiare in exces, cu oportunitati de investire mai mari pe pietele din Est decat cele cu o cifra din tarile respective. In opinia lui Stan, punand cap la cap toate aceste elemente, "se poate astfel contura o explicatie pentru situatia de fata a pietei asigurarilor din Romania", care regaseste multi dintre competitorii cei mai importanti din Europa. "Devenind mult mai transparenta, mai usor de urmarit, piata romaneasca a devenit mult mai interesanta (si mai usor de inteles) pentru investitorii strategici", adauga Cristian Constantinescu de la Allianz-Tiriac Asigurari. Si asta in special pentru grupurile care deja detin subsidiare in regiunea central si est-europeana si care mizeaza pe dezvoltarea afacerilor in aceasta zona. Prezenta activa a acestor grupuri in Romania inainte de momentul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana - care va coincide cu momentul in care granitele pietelor locale vor fi deschise pentru libera practicare a serviciilor, inclusiv in domeniul asigurarilor - "va putea reprezenta pentru acesti investitori strategici un avantaj competitional in dezvoltarea afacerilor locale".

Structura pietei asigurarilor din Romania nu este in acest moment una stabila, crede Constantinescu. Pe de o parte, tinand cont de potentialul de dezvoltare a sectorului, exista oportunitati de care companiile cu viziune pe termen lung vor putea profita pentru a dezvolta afaceri durabile si stabile. Evident, din acest punct de vedere vor fi avantajati operatorii care vor putea beneficia de experienta internationala si, in plus, vor avea acces la resurse financiare care sa sustina planuri de dezvoltare ambitioase. "Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem faptul ca, sub acest aspect, capitalul autohton are putine sanse de reusita, in contextul intrarii Romaniei in UE si al globalizarii."

Dar cum se prezinta sectorul romanesc al asigurarilor, ca si concentrare, comparativ cu tarile din jur? Pe celelalte piete est-europene s-a realizat concentrarea capitalului mai devreme decat in Romania si, din acest punct de vedere, in tara noastra exista un oarecare decalaj ce se va diminua in timp. "Concentrarea va continua si in anii urmatori si va viza, cu precadere, companiile care au capital autohton (inca) si care sunt atragatoare pentru jucatorii importanti europeni care, dintr-un motiv sau altul, au neglijat sau amanat intrarea pe piata romaneasca", crede Daniel Stan.

Comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est, Romania inregistreaza un grad mai redus de concentrare a afacerilor de asigurari. Astfel ca, daca la noi in tara cele mai importante zece companii incaseaza aproximativ 80% din volumul anual al veniturilor realizate la nivelul pietei, in schimb, atat in Ungaria, cat si in Polonia, acest indicator este cu mult mai ridicat, ajungand aproape de 90%. Primele zece companii din Ungaria si din Polonia realizeaza 87%, respectiv 89% din veniturile anuale din asigurari in tarile respective, explica pentru BUSINESS Magazin Cristian Constantinescu.

Ce vor aduce, in aceste conditii, anii urmatori? "Preconizam ca daca si in anul 2006 va continua acest curent al fuziunilor sau absorbtiilor, piata va avea un numar tot mai mic de asiguratori", crede directorul general de la Grawe, Peter Kasyk. In opinia lui, acest lucru va face ca, din punctul de vedere al domeniului asigurarilor, integrarea in UE sa fie "foarte linistita". "Credem ca modificarile importante ale pietei se vor fi incheiat deja la momentul aderarii." Exista "o multitudine de elemente pe care un investitor sofisticat le ia in considerare pentru a evalua oportunitatea de a realiza o achizitie", explica Cristian Constantinescu.

Este indubitabil, spune el, faptul ca potentialul sectorial este foarte ridicat, "cu mult mai mare chiar decat in majoritatea tarilor din centrul Europei". Pe de alta parte, insa, faptul ca segmentul asigurarilor din tara noastra traverseaza o perioada de tranzitie ridica gradul de volatilitate al afacerilor in domeniu. "Fie si numai uitandu-ne la structura portofoliilor asiguratorilor, vom descoperi putine afaceri care sa aiba un grad rezonabil de stabilitate, care au reusit sa castige fidelitatea unei baze de clienti."

In plus, trecerea la noile modele de evaluare a calitatii si sigurantei afacerilor de asigurari - similare cu cele care opereaza in tarile in dezvoltare - "au deconspirat o serie de slabiciuni chiar in randul unor asiguratori importanti", spune Constantinescu. Aici include probleme legate de modul in care sunt administrate, din punct de vedere tehnic, operatiunile de asigurari - elemente care explica "precautia cu care investitorii strategici abordeaza piata locala". Mai mult decat atat, daca ne uitam la profitabilitatea sectoriala, spune Constantinescu, "vom vedea ca lucrurile nu stau foarte bine". 

Prin urmare, explica directorul general de la Allianz-Tiriac, "asteptarile mele nu sunt foarte mari in ceea ce priveste nivelul activitatilor de fuziuni si achizitii". Chiar daca, spune el, "anticipez ca, in urmatorii doi-trei ani, cel putin trei dintre primii zece asiguratori isi vor schimba proprietarul", nu vom consemna valori foarte ridicate ale tranzactiilor respective.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/asigurari-cine-se-pregateste-de-vanzare-in-2006-979296
979296
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.