Ascensiunea unei afaceri pornite în Bacău: Grupul Dedeman/Pavăl Holding era evaluat la 180 mil. euro în 2011, prima apariţie în Top 100 cele mai valoroase companii din România. În 2022 valoarea grupului a ajuns la 4,4 mld. euro

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 29 noiembrie 2022 146 afişări

De la o companie cu afaceri de câteva zeci de milioane de lei, care în primii ani aproape că nici nu era vizibilă în peisajul economic local, retailerul de bricolaj Dedeman, fondat de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl din Bacău, a ajuns în ultimii ani la vârful clasamentului celor mai valoroase companii din România.

Ascensiunea unei afaceri pornite în Bacău: Grupul Dedeman/Pavăl Holding era evaluat la 180 mil. euro în 2011, prima apariţie în Top 100 cele mai valoroase companii din România. În 2022 valoarea grupului a ajuns la 4,4 mld. euro

♦ În ultimele ediţii, BT Capital Parteners şi Veridio, partenerii ZF în realizarea acestui proiect editorial, au evaluat Pavăl Holding, şi nu doar retailerul de bricolaj Dedeman, aplicând acelaşi principiu ca în cazul altor grupuri de firme cu capital privat românesc, precum Fildas/Catena şi BitDefender.

De la o companie cu afaceri de câteva zeci de milioane de lei, care în primii ani aproape că nici nu era vizibilă în peisajul economic local, retailerul de bricolaj Dedeman, fondat de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl din Bacău, a ajuns în ultimii ani la vârful clasamentului celor mai valoroase companii din România. Anul acesta, Pavăl Holding, grupul care integrează atât Dedeman, cât şi alte afaceri imobiliare ale celor doi antreprenori, a ajuns ocupantul locului al patrulea în clasamentul celor mai valoroase companii din România, cu o estimare de aproximativ 4,4 miliarde de euro, în creştere cu 5% faţă de anul precedent.

Cu acest rezultat, Pavăl Holding se află pe locul patru între cele mai valoroase companii din România. La primele cinci ediţii ale topului, Dedeman nu intra în catalog, iar prima prezenţă a retailerului de bricolaj a fost în 2011, când a fost evaluat la 180 milioane de euro.

Cum Pavăl Holding a fost fondat în 2018, în evaluările din anuarul „Cele mai valoroase 100 de companii din România“, din 2019 încoace, a fost luat în calcul rezultatul aferent întregului holding, care include şi Dedeman, compania care se regăsea anterior în catalog. Astfel, în ultimele ediţii BT Capital Parteners şi Veridio, partenerii ZF în realizarea acestui proiect editorial, au evaluat Pavăl Holding, şi nu doar retailerul de bricolaj Dedeman, aplicând acelaşi principiu ca în cazul altor grupuri de firme cu capital privat românesc, precum Fildas/ Catena şi BitDefender.

Fraţii Pavăl au fondat Pavăl Holding în anul 2018, alegând să investească şi să preia companii prin intermediul acestui vehicul de investiţii de tip holding, care, în acel an, a fost cea mai mare entitate fiscală creată în România. Fondatorii Dedeman folosesc holdingul şi pentru a investi în companii listate la Bursa de la Bucureşti, precum Alro Slatina, Transelectrica, Purcari, Vrancart sau BRD. La Pavăl Holding, Dragoş Pavăl are o participaţie de 60%, iar Adrian Pavăl – de 40%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.