Armistiţiu de 72 de ore între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 11 august 2014 27 afişări

Un armistiţiu de 72 de ore a intrat în vigoare în Fâşia Gaza, la miezul nopţii de duminică spre luni, şi era respectat luni dimineaţa, în timp ce negocieri în vederea transformării lui într-un armistiţiu pe o perioadă nedeterminată continuau cu ajutorul unui mediator egiptean.

Nicio rachetă nu a fost trasă dinspre Fâşia Gaza către teritoriul israelian, iar aviaţia israeliană s-a abţinut să efectueze vreun raid în enclava palestiniană de când a fost anunţată intrarea în vigoare a armistiţiului, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene.

Beligeranţii sunt implicaţi în negocieri în vederea transformării acestei "acalmii" într-un armistiţiu pe o perioadă nedeterminată care să pună capăt conflictului soldat cu aproximativ 2.000 de morţi.

Cairo a îndemnat cele două părţi să profite de armistiţiu - ale cărui prevederi nu sunt cunoscute - pentru a coopera "în vederea obţinerii unui armistiţiu global şi permanent", la fel ca secretarul general al ONU Ban Ki-moon, care a îndemnat Israelul şi Hamasul să acţioneze în vederea unui armistiţiu mai de durată.

Ban Ki-moon şi-a exprimat "speranţa puternică în faptul că acest lucru le va oferi părţilor, sub auspiciile Egiptului, altă şansă de a obţine un armistiţiu durabil, în beneficiul populaţiilor civile, şi un punct de plecare pentru ca cele două părţi să-şi exprime doleanţele", a declarat un purtător de cuvânt.

Ministrul israelian însărcinat cu serviciile de informaţii Yuval Steinitz a declarat pentru postul public de radio că este necesară o atitudine "foarte prudentă" în legătură cu respectarea acestui armistiţiu.

"Trebuie, acum, să ne transformăm victoria militară într-o victorie politică, ceea ce înseamnă, în primul rând, că Hamas nu trebuie să obţină vreun succes politic şi să fie recompensat pentru violenţă", a adăugat acest apropiat al premierului Benjamin Netanyahu.

Hamasul transformă rezistenţa faţă de armata israeliană în câştig politic, în faţa locuitorilor enclavei, copleşiţi de morţi şi distrugeri.

- Negociatori israelieni la Cairo?

Potrivit postului public de radio, Israelul intenţionează să trimită luni o echipă de negociatori la Cairo, în cazul în care armistiţiul va fi respectat în continuare.

O delegaţie Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza, din care fac parte şi reprezentanţi ai aliaţilor săi din Jihadul Islamic şi Fatah se află deja, de mai multe zile, în capitala egipteană.

Poziţiile israeliană şi palestiniană au părut în ultimele zile aproape ireconciliabile, mai ales după expirarea, vineri, a unui prim armistiţiu de 72 de ore.

Însă israelienii şi palestinienii au ajuns duminică la un "consens simultan" în cursul unor negocieri indirecte, prin intermediul egiptenilor, a declarat pentru AFP un oficial palestinian, iar altul israelian a confirmat că tabăra din care face parte a "acceptat propunerea egipteană de armistiţiu".

Într-un interviu exclusiv acordat AFP, liderul Hamas Khaled Meshaal a repetat, duminică, faptul că orice armistiţiu pe termen lung este necesar să conducă la o anulare a blocadei impuse de către Israel Fâşiei Gaza începând din 2006, una dintre cerinţele fundamentale ale Palestinei.

Noul armistiţiu de 72 de ore "este unul dintre mijloacele sau tacticile menite să conducă la reuşita negocierilor sau acordarea unui ajutor umanitar", a afirmat el, adăugând că "obiectivul la care ţinem este ca solicitările palestiniene să fie soluţionate şi ca Fâşia Gaza să existe fără blocadă".

- Peste 2.000 de morţi

La expirarea armistiţiului anterior violenţele au fost reluate, dar fără să atingă intensitatea pe care au înregistrat-o în zilele dinainte.

Israelul a acuzat Hamasul că a încălcat armistiţiul reluând tirurile cu rachete, iar mişcarea palestiniană a acuzat Israelul că refuză să accepte cerinţe fundamentale ale Palestinei ca anularea blocadei.

Ca represalii faţă de tirurile de rachete, armata israeliană a efectuat peste 170 de raiduri, începând de vineri, a anunţat aceasta.

Un adolescent palestinian în vârstă de 17 ani a fost omorât duminică într-unul dintre atacurile de la Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, au anunţat salvatori locali. Armata israeliană a anunţat că a suprimat un "agent terorist cunoscut".

Alţi şase palestinieni, între care şi alt adolescent în vârstă de 17 ani şi o femeie în vârstă de 35 de ani, au fost omorâţi în atacuri israeliene, iar zece cadavre ale unor persoane aparent ucise anterior au fost scoase dintre ruine în estul oraşului Gaza.

În Operaţiunea terestră "Limita de Protecţie", declanşată de către Israel cu scopul de a opri tirurile de rachete şi de a distruge reţeaua de tuneluri utilizată în vederea efectuării unor incursiuni pe teritoriul său, au fost omorâţi 1.939 de palestinieni, potrivit salvatorilor locali. Potrivit ONU, aproximativ trei sferturi dintre ei sunt civili. Potrivit UNICEF, cel puţin 447 de victime sunt copii şi adolescenţi.

De partea israeliană au fost omorâţi 64 de militari şi trei civili, începând de la 8 iulie şi până în prezent.

Războiul a avut repercusiuni şi în Cisiordania, unde au avut loc manifestaţii şi confruntări cu armata israeliană, soldate cu 15 morţi în rândul palestinienilor. Un copil palestinian în vârstă de 11 ani a fost ucis de către militari israelieni duminică, într-o tabără de refugiaţi, la al-Fawar, lângă Hebron, în circumstanţe încă obscure.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FÂŞIA GAZA,
ISRAEL,
EGIPT
/actualitate/armistitiu-de-72-de-ore-intre-israel-si-hamas-in-fasia-gaza-13069136
13069136
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.