Armata ucraineană afirmă că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în Herson

Autor: Dorin Oancea Postat la 30 august 2022 24 afişări

Armata ucraineană afirmă că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în Herson

Armata ucraineană afirmă că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în regiunea ocupată Herson, conform BBC.

Această ofensivă pare să facă parte dintr-o contraofensivă mult aşteptată, lansată de Kiev în încercarea de a recuceri sudul ţării.

Aceasta urmează după săptămâni de atacuri ucrainene menite să taie principalele rute de aprovizionare ale forţelor ruse.

Armata rusă susţine că trupele ucrainene au suferit "pierderi grele" în timpul unei tentative de atac eşuate.

Afirmaţiile atât ale Ucrainei, cât şi ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent.

Herson a devenit primul mare oraş ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei după ce trupele au avansat în oraş dinspre Peninsula Crimeea în primele zile ale războiului.

La începutul zilei de luni, grupul operaţional ucrainean Kakhovka din sud a declarat că un regiment al forţelor susţinute de Rusia şi-a părăsit poziţiile din regiunea Herson. Acesta a adăugat că paraşutiştii ruşi care asigurau sprijinul au fugit de pe câmpul de luptă.

Oleksiy Arestovych, consilier al şefului de birou al preşedintelui Volodymyr Zelensky, a declarat ulterior, de asemenea, că forţele armate ucrainene "au străpuns linia frontului în mai multe locuri".

Între timp, martori oculari au raportat că au auzit mai multe explozii în oraşele Herson şi Nova Kakhovka, la aproximativ 55 km nord-est de capitala regională. Punctele cheie de trecere peste râul Dnipro din cele două localităţi au fost vizate în mod repetat de armata ucraineană în ultimele săptămâni.

Agenţia de ştiri rusă de stat Ria Novosti a relatat că Nova Kakhovka a rămas peste noapte fără electricitate şi fără alimentare cu apă.

În discursul său video de noapte târziu, preşedintele Zelenski a emis un avertisment dur pentru forţele ruseşti: "Dacă vor să supravieţuiască, este timpul ca soldaţii ruşi să fugă. Să plece acasă".

Zelenski şi alţi oficiali ucraineni de rang înalt au păstrat tăcerea cu privire la detaliile contraofensivei raportate, îndemnându-i pe ucraineni să aibă răbdare.

Ca răspuns la afirmaţiile ucrainene, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele ucrainene au încercat o ofensivă în regiunile Herson şi Mykolaiv, învecinate.

Ministerul este citat de agenţiile de ştiri de stat ruseşti, care afirmă că această operaţiune a eşuat şi că trupele ucrainene au "suferit pierderi grele".

Oficialii de la Kiev susţin că au folosit sisteme de rachete Himars furnizate de SUA pentru a distruge trei poduri care traversează râul Nipru. Comandamentul militar din sud a declarat, de asemenea, că a distrus poduri de pontoane ruseşti improvizate peste râu.

Potrivit unor surse militare occidentale, loviturile Kievului fac parte dintr-un efort de a izola trupele ruse de pe malul vestic al râului, cu scopul final de a recuceri întreaga regiune Herson.

Moscova s-a bazat pe aceste poduri pentru a-şi reaproviziona trupele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
razboi,
rusia,
armata,
aparare,
regiune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.