Armata rusă a fost alungată din Harkov. De ce nu poate a doua cea mai mare armată din lume să cucerească o provincie aflată la graniţă

Autor: Ramona Cornea Postat la 17 mai 2022 387 afişări

Forţele ucrainene au dus o contraofensivă de succes în jurul celui de-al doilea oraş ca mărime al ţării, Harkov, iar forţele ruse sunt înfrânte zi de zi şi alungate înapoi la graniţă.

Armata rusă a fost alungată din Harkov. De ce nu poate a doua cea mai mare armată din lume să cucerească o provincie aflată la graniţă

Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, se află în apropierea graniţei cu Rusia, la doar 80 de kilometri de oraşul rusesc Belgorod. Oraşul a fost un obiectiv militar important la începutul războiului,iar soldaţii ruşi au încercat timp de 11 săptămâni să încercuiasă şi să cucerească Harkovul Institutul pentru Studiul Războiului: „Forţele ucrainene au împiedicat trupele ruse să încercuiască, darămite să pună mâna pe Harkov, apoi le-au expulzat din jurul oraşului, aşa cum au făcut cu forţele ruse care încercau să cucerească Kievul”.

Forţele ucrainene au dus o contraofensivă de succes în jurul celui de-al doilea oraş ca mărime al ţării, Harkov, iar forţele ruse sunt înfrânte zi de zi şi alungate înapoi la graniţă. Trupele ruse s-au retras din jurul oraşului Harkov după ce l-au bombardat timp de săptămâni întregi, a anunţat sâmbătă armata ucraineană, în timp ce forţele ucrainene şi ruse se luptau pentru centrul industrial din estul ţării.

Această evoluţie, dacă va fi confir­mată, ar însemna o nouă schimbare a raportului de putere în favoarea Ucrainei, la aproape trei luni de la un conflict care a început când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi peste graniţă în Ucraina, pe 24 februarie.

Acum o lună, ruşii erau la porţile oraşului Harkov. În timpul acesta, bombele ruşilor au căzut fără încetare.

„O armă subestimată de Rusia este forţa solidarităţii ucrainene. Chiar înainte ca ajutorul militar occidental să înceapă să sosească, solidaritatea era ceea ce a ancorat apărarea Ucrainei. Printre cei din grupul de voluntari în armată se numără un economist, un om de afaceri, un mecanic şi un campion la raliuri”, scrie BBC.

Harkov, care se află în apropierea graniţei cu Rusia şi la doar 80 de kilometri sud-vest de oraşul rusesc Belgorod, a îndurat săptămâni întregi de bombardamente intense. Oraşul, în mare parte locuit de vorbitori de limbă rusă, cu o populaţie antebelică de 1,4 milioane de persoane, a fost un obiectiv militar important la începutul războiului, când Moscova spera să captureze şi să controleze oraşe importante din Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului, un institut care face cercetări cu privire la subiecte precum politica socială, strategia politică, economie, armată, tehnologie şi cultură, afirmă că Ucraina pare să fi câştigat bătălia de la Harkov.

„Forţele ucrainene au împiedicat trupele ruse să încercuiască, darămite să pună mâna pe Harkiv, apoi le-au expulzat din jurul oraşului, aşa cum au făcut cu forţele ruse care încercau să cucerească Kievul”, a transmis institutul, conform publicaţiei The Guardian.

Institutul pentru Studierea Războiului a spus în cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina că ruşii păreau să se retragă şi că urmăresc să-şi înlocuiască propriile trupe cu forţe proxy sau mercenari.

Vineri, serviciile secrete de apărare britanice au declarat că Rusia a pierdut elemente de manevră blindate semnificative dintr-un grup tactic de batalion, în jur de 800 de oameni, într-o încercare eşuată de a traversa un râu important din punct de vedere strategic din Donbas, în sud-estul Harkovului, după cum scrie The Guardian.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că forţele ruse au fost respinse de trei ori în timp ce încercau să traverseze râul Siverskyi Doneţ, pierzând armură şi echipament de legătură.

„Am eliminat bărcile cu motor şi elicopterele ruseşti pe care le foloseau”, a adăugat guvernatorul, conform aceleiaşi surse.

Ucraina controlează acum un teritoriu care se întinde până la râul Siverskyi Doneţ, la aproximativ 25 de mile la est de oraş.

„Intrăm într-o nouă fază lungă a războiului”, a declarat vineri seară ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-o postare pe Facebook, adăugând că vor urma săptămâni extrem de grele în cursul cărora Ucraina va fi în mare parte singură împotriva unui ”agresor înfuriat”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.