Armata lui Putin foloseşte ilegal satelitul lui Musk pentru a bombarda civili ucraineni. Cum funcţionează reţeaua

Postat la 13 februarie 2024 23 afişări

Armata lui Putin foloseşte ilegal satelitul lui Musk pentru a bombarda civili ucraineni. Cum funcţionează reţeaua

O mână de site-uri private din Rusia cumpără terminale de internet prin satelit în Emiratele Arabe şi le revinde ruşilor.

Datele de la serviciile secrete ucrainene confirmă calea prin care armata lui Putin foloseşte ilegal satelitul lui Musk pentru a bombarda civili ucraineni.

Colectivul independent rus „IStories” a găsit cel puţin trei site-uri care vindeau public Starlink.

„Forţele armate ruse cumpără terminale de internet prin satelit Starlink în ţările arabe, pentru a fi folosite pe câmpul de luptă”, susţin serviciile de informaţii militare ucrainene şi explică faptul că ruşii se bazează din ce în ce mai mult pe Starlink în timpul invaziei de aproape doi ani.

GUR are o interceptare audio a doi soldaţi ruşi care discută despre achiziţionarea de unităţi de la companii arabe pentru 200.000 de ruble (2300 de euro) fiecare.

Purtătorul de cuvânt al GUR, Andri Yusov, a declarat că forţele ruse cumpără terminalele prin ţări terţe nespecificate. Starlink şi Elon Musk au explicat oficial că nu fac afaceri cu Rusia şi nu operează pe teritoriul Rusiei. Mai exact, Musk a declarat că „niciun Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei”.

Colectivul independent rus „IStories” a găsit cel puţin trei site-uri care vindeau public Starlink. Fac reclamă ca fiind un serviciu foarte util pentru iahturi, iar printre altele, livrările au loc în clădiri rezidenţiale din Khodinskoie Pole şi pe strada General Glagolev, într-o zonă plină de clădiri ale serviciul secret militar rusesc. Vânzătorii acestor trei site-uri explică faptul că terminalele funcţionează doar în apropierea graniţelor cu Ucraina şi nu pot fi folosite adânc în Rusia.

Există mai mulţi martori pe teren care certifică o utilizare destul de răspândită a Starlink de către ruşi. Interesant este şi faptul că, în interceptarea serviciilor ucrainene, cei doi ruşi vorbesc despre achiziţia directă de terminale de la arabi la aproximativ 2300 de euro.

Asta în timp ce cele trei site-uri ruseşti vând Starlink (versiunile V1, V2 RV şi SL Global), la un cost foarte puţin mai mare, între 240.000 de ruble (2400 de euro) şi 299.000 de ruble. Aceasta înseamnă că, în practică, revânzătorii ruşi realizează un profit foarte modest.

În mod normal, niciun astfel de vânzător nu ar întreprinde o astfel de afacere riscantă pentru un profit atât de mic. Există o suspiciune puternică că operaţiunea este cumva coordonată la nivelul aparatului rus. Printre altele, costul abonamentului, care în Europa este în jur de 50 de euro, se dublează la aceste dispozitive, 100 de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
folosire,
satelit,
armata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.