Areva, autopsia unui dezastru nuclear. Cum a ajuns mândria industriei franceze să piardă 15 miliarde de euro

Postat la 13 martie 2016 107 afişări

Areva, simbolul industriei nucleare franceze, este deţinută în proporţie de 87% de stat, dar negociază un bailout, este adevărat, garantat de guvern.

Areva, autopsia unui dezastru nuclear. Cum a ajuns mândria industriei franceze să piardă 15 miliarde de euro

Managementul defectuos şi igno­ranţa statului vor aduce contri­bua­bililor francezi pierderi de 15 miliarde de euro.

Compania va disponibiliza 6.000 de angajaţi în întreaga lume. Docu­mentarul „Dovezi incrimina­toare“, difuzat de Francetv info, face autopsia acestui naufragiu industrial.

Autorii atrag în primul rând atenţia că statul a fost prea lent în a interveni pentru a împiedica acest „sinistru industrial şi financiar“. Din factura de 15 miliarde de euro a dezastrului, 10 miliarde de euro sunt deja pierdute, iar 5 miliarde de euro reprezintă programe de recapitalizare, scrie Le Figaro.

Dezastruos a fost în special contractul de construcţie a reactorului EPR Olkiluoto, din Finlanda, o afacere care va lovi fatal Areva. Contractul a costat deja compania 6 miliarde de euro. „Dovezi incriminatoare“ descrie bine acest „mecanism infernal“.

„Pentru prima dată, Areva a vrut să facă totul singură“ şi a făcut tot posibilul pentru a câştiga contractul, care ar fi trebui să devină fanionul know-how-ului său, reclama supremă care ar face ca reactoarele sale să fie vândute în întreaga lume. Areva a anunţat, în raportul financiar pentru anul trecut, pierderi de 905 milioane de euro legate de proiectul finlandez, cauzate de creşterea costurilor de operare şi de „impactul probabil“ al viitoarelor discuţii cu clientul pentru rezolvarea disputelor.

Mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/areva-autopsia-unui-dezastru-nuclear-cum-a-ajuns-mandria-industriei-franceze-sa-piarda-15-miliarde-de-euro-15105677
15105677
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.