Arestarea lui Ratko Mladici tulbura apele in Serbia

Autor: Mihai Mitrica Postat la 29 mai 2011 29 afişări

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, este asteptat sa ajunga in urmatoarele zile in detentia Tribunalului Penal International de la Haga.

Mladici, inculpat de TPI pentru genocid, in special pentru rolul sau in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995), a fost arestat intr-un sat din Voivodina, Lazarevo, la nord de Belgrad. Intervievat de televiziunea publica RTS, Rasim Ljajici, membru al Guvernului si presedinte al Consiliului sarb pentru cooperarea cu TPI, a afirmat ca Ratko Mladici locuia la membri ai familliei sale.

Faptul ca traia sub alt nume, diferenta enorma de infatisare dintre pozele care il aratau mandru in anii '90 si singura fotografie publicata in presa sarba dupa capturarea lui, unde apare ca o umbra cu ochi rataciti, a alimentat din plin teoriile speculatiei in Serbia. Multi se indoiesc ca proaspatul prizonier este intr-adevar fostul militar, intrebandu-se de ce a aparut doar o poza cu el, altii au ramas pe ganduri dupa ce au citit relatarile unui ziar local, Press, ca Mladici, nascut in 1942, ar fi suferit probabil unul sau mai multe atacuri cerebrale importante in acesti ani, intrucat abia se misca, abia vorbeste, nu se poate concentra si "da semne de dementa".

Astfel de speculatii sunt alimentate de ideea sarbilor ca Mladici, asa cum il stiau ei, nu s-ar fi predat in ruptul capului fara lupta. Altii isi imagineaza ca autoritatile actuale din Serbia stiau unde se afla Mladici si il ascund si acum, insa au oferit justitiei internationale un fel de sosie, doar ca sa obtina verdele pentru procesul de aderare a tarii la UE.

Ultranationalistii sarbi au anuntat pentru duminica un protest de proportii la Belgrad, in sprijinul fostului lider militar, pe care il considera un exemplu de patriotism.

Mladici este acuzat de genocid pentru implicarea sa in masacrul de la Srebrenica, in care au murit 8.000 de musulmani si in asediul de aproape doi ani al orasului Sarajevo.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/arestarea-lui-ratko-mladici-tulbura-apele-in-serbia-8293646
8293646
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.