În 2017, cheltuielile SUA în NATO au fost de peste două ori mai mari decât ale celorlalţi membri

Postat la 11 iulie 2018 73 afişări

Statele Unite continuă să aibă cele mai mari cheltuieli militare din NATO, având o pondere de 70% - de peste două ori mai mult decât toţi ceilalţi membri ai organizaţiei combinat, arată datele think tankului The International Institute for Strategic Studies (IISS).

În 2017, cheltuielile SUA în NATO au fost de peste două ori mai mari decât ale celorlalţi membri

Doar în Europa, cheltuielile au fost de 36 de miliarde de dolari. Din acest total, cele mai mari cheltuieli au fost cele cu personalul, în număr de 88.350 de persoane cu diferite funcţii. Cheltuielile cu personalul au ajuns la 20,3 miliarde de dolari în 2017, iar în 2018 la 24,4 miliarde de dolari.

La suma de mai sus se adaugă 685 de milioane de dolari - contribuţia SUA la fondul comun al NATO - şi încă 4,78 miliarde de dolari, cheltuiţi cu Iniţiativa Europeană de Descurajare (European Deterrence Initiative - EDI). EDI a fost înfiinţată în 2015, ca urmare a anexării Crimeei de către Fedraţia Rusă, bugetul ei crescând în fiecare an, iar pentru anul 2019 se estimează un buget de aproximativ 6,5 miliarde de dolari.

În sfârşit, o cifră estimată pe anul în curs la 24 de milioane de dolari - în scădere la jumătate comparativ cu 2017 - este cheltuită pe ajutoare către aliaţii din cadrul NATO. Raportat la întreg bugetul militar al SUA din 2017, de 602,8 miliarde de dolari, cheltuielile din Europa reprezintă 5,5% din buget.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.