Aproape 9.000 de romani au cancer la colon. Martie, Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros

Postat la 09 martie 2011 29 afişări

Martie este Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinul Gros, ocazie cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania va organiza o serie de actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice cu privire la cancerul intestinului gros si metodele de prevenire ale acestuia.

In perioada 7-31 martie, FABC desfasoara o campanie de informare in trenurile Metrorex, magistrala M2: Berceni-Pipera, avand drept slogan: Ce NU stiti despre cancerul intestinului gros? Calatorii vor primi cateva informatii legate de cancerul intestinului gros, prin intermediul unor afise dispuse in incinta metroului. "Consideram ca o informare corecta a oamenilor cu privire la acest tip de cancer, si la orice boala, in general, este primul pas catre preventie si educare. De aceea, in cadrul acestei campanii incercam sa aducem informatia cat mai la indemana oamenilor si speram ca in acest fel sa-i determinam sa constientizeze importanta controalelor medicale periodice", a spus Cezar Irimia, presedintele FABC.

La sfarsitul lunii martie, in zilele de 26 si 27, FABC continua aceasta campanie prin organizarea unei mini caravane in parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle. In cadrul acestei actiuni, cei interesati vor fi informati asupra pericolului care il presupune cancerul intestinului gros, dar care, depistat din timp poate avea sanse mari de vindecare. Participantii la acest eveniment vor primi din partea organizatorilor pliante informative si tricouri de sustinatori ai luptei impotriva cancerului intestinului gros.

Atat la nivel mondial, cat si in tara noastra, cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer ca frecventa in randul barbatilor, dar si al femeilor, reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, in Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticati cu acest tip de cancer. Aproximativ 20% dintre pacienti sunt, in momentul diagnosticarii, deja in faza de metastaza a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). In jur de 56.000 de persoane mor in fiecare an din cauza cancerului intestinului gros in SUA, iar rata mortalitatii in Europa depaseste 100.000 de pacienti pe an.

Conform Globocan 2008, incidenta anuala a acestei forme de cancer in tara noastra este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe. Cazurile de

cancer al intestinului gros apar in cele mai multe cazuri dupa varsta de 50 de ani, asadar consultul anual la medic dupa aceasta varsta ar trebui sa fie obligatoriu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
campanie,
cancer,
FABC
/actualitate/aproape-9-000-de-romani-au-cancer-la-colon-martie-luna-internationala-de-lupta-impotriva-cancerului-intestinului-gros-8104966
8104966
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.