(Anti)modelul turcesc

Postat la 12 septembrie 2006 1 afişăre

In Turcia, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie in 2000. Dupa cutremurul din 1999, guvernul a creat un fond comun de asigurari si a decis obligativitatea asigurarii pentru cutremur. "Initial, oamenii si-au facut asigurari, dar treptat au renuntat, pentru ca nu au existat parghiile necesare pentru a mentine sistemul", spune Romeo Jantea, fost director al BCR Asigurari.

 

PREA PUTIN: Doar 20% din locuintele turcesti au fost asigurate dupa intrarea in vigoare a legii. Prin intermediul programului denumit TCIP (Turkish Catastrophe Insurance Pool) circa 2,4 milioane de locuinte au fost asigurate de catre populatie, printre riscurile acoperite inscriindu-se si cutremurul.

 

VALOARE: Prin intermediul TCIP sunt acoperite daunele imobilelor/locuintelor de pana la 25.000 USD, valoarea primelor variind in functie de geolocatie, risc seismic, tipul si calitatea constructiei asigurate

 

PAGUBE POSIBILE: Potrivit unor calcule facute de o echipa de seismologi si economisti turci, in conditiile in care s-ar produce un cutremur avand o intensitate de peste 8 grade pe scara Richter, cu epicentrul in zona orasului Istanbul, cataclismul in cauza ar genera costuri economice directe de aproximativ 25 de miliarde de dolari.    

SURSA: ICAR FORUM 2005

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
(Anti)modelul turcesc
/actualitate/anti-modelul-turcesc-1006863
1006863
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.