ANPDCA: Peste 700 de persoane care au fost adoptate au solicitat date despre familiile biologice

Autor: Aurelia Alexa Postat la 20 iulie 2015 76 afişări

Peste 700 de persoane adoptate au solicitat date despre familiile biologice, aproape 500 dintre cereri au fost trimise de cei care au fost adoptaţi internaţional, iar un sfert din totalul solicitărilor sunt din Franţa, se arată într-un răspuns transmis de ANPDCA, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit datelor transmise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), din anul 2007 până în prezent, 705 persoane adoptate naţional sau internaţional au transmis cereri pentru a primi informaţii despre familia biologică. Dintre acestea, 495 de persoane au fost adoptate internaţional şi 210 adoptate naţional.

Aproximativ un sfert din cele peste 700 de solicitări vin din Franţa. De asemenea, un număr mare de cereri a fost primit din Statele Unite ale Americii, Malta, Italia şi România.

"Până în prezent, au fost soluţionate peste 60 la sută din totalul cererilor formulate de către persoanele adoptate prin punerea persoanei adoptate în legătură familia biologică. Restul de cereri reprezintă cazuri a căror soluţionare este în lucru, cereri incomplete, în care solicitanţii nu au prezentat suficiente date pentru iniţierea demersurilor (instituţia noastră i-a informat care sunt datele necesare în vederea completării cererii, dar solicitanţii nu au revenit), cazuri în care persoanele adoptate nu cunosc identitatea părinţilor biologici şi pentru a căror soluţionare este necesară o acţiune preliminară în instanţă, cazuri în care rudele biologice sunt decedate sau locuiesc în străinătate, sau au refuzat să fie puse în legătură cu persoana adoptată sau alte situaţii", se arată în răspunsul ANPDCA transmis agenţiei MEDIAFAX.

ANPDCA precizează că recunoaşte dreptul copilului de a-şi cunoaşte originile şi sprijină persoanele adoptate în obţinerea de informaţii cu privire la membrii familiei biologice sau contactarea acestora, arătând că, în ultimii patru ani, numărul acestor cereri a crescut considerabil în România.

Reprezentanţii ANPDCA spun că s-a încercat găsirea celor mai potrivite soluţii şi sprijinirea fiecărui solicitant, având în vedere atât implicaţiile emoţionale, cât şi procedurile legale.

Modalitatea de soluţionare a cererilor primite de la persoane adoptate internaţional diferă în funcţie de tipul de solicitare. Astfel, persoanele adoptate care nu cunosc identitatea părinţilor biologici şi solicită dezvăluirea identităţii lor trebuie să se adreseze mai întâi instanţei, pentru a obţine aprobarea accesului la informaţii privind identitatea părinţilor biologici.

"Pot depune cerere la instanţă doar persoanele care au dobândit capacitate deplină de exerciţiu. Persoanele adoptate se vor adresa instanţei în a cărui raza teritorială se află domiciliul sau, dacă au domiciliul în străinătate, Tribunalului Bucureşti (conform art. 68 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată) şi pot fi reprezentate de un avocat. În cazul în care instanţa admite cererea, persoanele adoptate pot solicita sprijinul instituţiei noastre pentru obţinerea informaţiilor dorite", a precizat ANPDCA.

Identitatea părinţilor fireşti ai persoanei adoptate poate fi dezvăluită înainte de dobândirea de către aceasta a capacităţii depline de exerciţiu, fără intervenţia instanţei judecătoreşti, numai pentru motive medicale, la cererea oricăruia dintre adoptatori, a adoptatului, soţului sau descendenţilor acestuia ori a reprezentantului unei instituţii medicale sau a unui spital.

În situaţia în care persoanele adoptate cunosc identitatea părinţilor biologici şi doresc contactarea acestora sau a familiei biologice, ANPDCA, în colaborare cu alte autorităţi din România, face demersuri pentru identificarea persoanelor care urmează să fie contactate. După identificarea acestora, serviciile sociale locale le solicită consimţământul privind dezvăluirea datelor cu caracter personal şi le furnizează consiliere privind implicaţiile unor astfel de întâlniri.

De asemenea, minorii adoptaţi pot formula cererea împreună cu părinţii adoptivi, care trebuie să consimtă şi să-l sprijine în demersurile sale.

"În situaţia în care persoanele adoptate solicită informaţii privind istoricul personal, acestora le pot fi furnizate informaţii generale din dosarul de adopţie. În cazul în care cineva nu cunoaşte identitatea părinţilor biologici şi nu doreşte să depună cerere la instanţă pentru a i se dezvălui acest lucru, adoptatul poate primi informaţii privind istoricul personal, dar care nu dezvăluie identitatea părinţilor biologici", se mai arată în răspunsul ANPDCA.

Persoanele adoptate au dreptul să solicite şi să obţină informaţii care atestă realizarea adopţiei fără a fi dezvăluită identitatea părinţilor fireşti, însă confirmarea adopţiei poate fi făcută numai în cazul solicitanţilor care au dobândit capacitate deplină de exerciţiu.

ANPDCA mai precizează că nu deţine în arhivă dosarele adopţiilor încheiate înainte de anul 1998 şi colaborează cu alte instituţii pentru a le obţine, la cererea adoptatului sau a părinţilor adoptivi (în cazul în care adoptatul este minor).

Procedura de soluţionare a cererilor variază de la caz la caz, dar durata medie este de aproximativ 5,5 luni.

Cererea solicitantului poate fi depusă la sediul ANPDCA sau transmisă prin poştă, poştă electronică, fax, însoţite de copia documentului care atestă identitatea actuală a solicitantului, copia certificatului de naştere şi copia sentinţei de adopţie sau informaţiile deţinute cu privire la adopţie şi părinţii biologici.

ANPDCA mai arată că, dacă este necesar, în funcţie de demersurile întreprinse pentru soluţionarea fiecărui caz, pot fi cerute documente suplimentare şi recomandă tuturor persoanelor adoptate care doresc să iniţieze astfel de demersuri să apeleze anterior la servicii de consiliere, având în vedere implicaţiile emoţionale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ADOPŢII,
FAMILII BIOLOGICE,
/actualitate/anpdca-peste-700-de-persoane-care-au-fost-adoptate-au-solicitat-date-despre-familiile-biologice-14617286
14617286
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.