Andrei Rădulescu, BT: Companiile din S&P 500 ar putea raporta în 2021 cel mai bun rezultat din istorie

Autor: Tibi Oprea Postat la 15 ianuarie 2021 207 afişări

Andrei Rădulescu, BT: Companiile din S&P 500 ar putea raporta în 2021 cel mai bun rezultat din istorie

Companiile din indicele american S&P 500 ar putea raporta în 2021 cel mai bun rezultat din istorie, în contextul în care analiştii previzionează un rezultat pe acţiune de 150 de dolari, în urcare cu 57,6% faţă de 2020, arată într-o analiză Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

“Subliniem faptul că pentru trimestrele următoare piaţa se aşteaptă la o ameliorare semnificativă a rezultatelor financiare trimestriale ale companiilor, evoluţie susţinută de îmbunătăţirea climatului din sfera economiei reale şi perspectivele de persistenţă a unui mix relaxat de politici economice (inclusiv consolidarea costurilor reale de finanţare la un nivel redus). Astfel, pentru 2021 rezultatul pe acţiune la nivelul indicelui S&P 500 previzionat de piaţă se situează la 150,06 dolari, în creştere cu 57,6% an/an şi totodată, cel mai ridicat din istorie”, notează analistul.

Pe de altă parte, pentru 2020, analiştii estimează un nivel al rezultatului pe acţiune pentru aceleaşi companii de 95,2 dolari, în scădere cu 32,6% faţă de 2019, respective cel mai redus nivel din 2015 încoace. Vineri, 15 ianuarie, a debutat sezonul raportărilor financiare aferente T4/2020 şi anului 2020 în Statele Unite, primele companii care au publicat rezultatele fiind băncile JPMorgan, Citigroup şi Wells Fargo.

“În perioada recentă climatul din piaţa financiară americană a fost puternic influenţat de startul campaniei de vaccinare, precum şi de perspectiva implementării de noi măsuri de susţinere a procesului de relansare economică post-pandemie. Astfel, indicii bursieri au atins niveluri record la începutul anului 2021. De asemenea, prima de risc la nivelul pieţei de capital din SUA s-a ameliorat pe parcursul ultimelor luni, spre un nivel estimat la minimul de la începutul anului 2018. Pentru anul 2020 analiştii estimează un nivel al rezultatului pe acţiune pentru companiile din indicele S&P 500 de 95.22 dolari, în scădere cu 32.6% an/an şi totodată, cel mai redus din anul 2015, aspect evidenţiat în al treilea grafic din partea dreaptă. Această evoluţie este determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în ultimul secol, aspecte parţial contrabalansate de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice”, scrie Andrei Rădulescu.

Nu în ultimul rând, analistul atrage atenţia cu privire la conexiunile dintre dimensiunile reală şi financiară ale economiei, mai pronunţate în SUA, ţară cu tradiţie în economie de piaţă.

“Conform estimărilor noastre, dinamica recentă a indicilor bursieri din SUA indică perspectiva ca prima economie a lumii să crească cu peste 4% an/an în 2021, cel mai ridicat ritm din anii 1990 (perioadă în care economia încorpora revoluţia internetului)”, spune analistul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rezultat,
companii,
analisti,
estimare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.