Analiză Storia.ro pentru luna iulie: preţurile pentru chirii au crescut cu 13%, în medie, comparativ cu anul trecut

Autor: Ioana Matei Postat la 07 august 2023 68 afişări

Analiză Storia.ro pentru luna iulie: preţurile pentru chirii au crescut cu 13%, în medie, comparativ cu anul trecut

trecut

Comparativ cu luna iunie a.c., în luna iulie a.c. românii au vizualizat cu 15% mai multe pagini cu anunţuri imobiliare şi au făcut cu 29% mai multe contactări, date care arată că vizitatorii Storia.ro sunt mult mai decişi cu privire la închirierea apartamentelor. De asemenea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în luna iulie a anului curent, interesul pentru chirii a fost mult mai ridicat – datele arată că au fost vizionate cu 9% mai multe pagini cu anunţuri imobiliare şi că au fost realizate cu 24% mai multe contactări (contactările fiind interacţiunile dintre chiriaşi şi cei care publică anunţuri de închiriere pe platformă). 

Media preţurilor solicitate pentru chiriile din cele 10 oraşe analizate a fost relativ constantă faţă de luna anterioară, înregistrându-se o creştere medie de 3% în luna iulie 2023. Totuşi, preţurile solicitate pentru chirii au crescut, în medie, cu 13% de la un an la altul (iulie 2022 vs. iulie 2023).

Cum au evoluat preţurile chiriilor în Bucureşti, conform datelor Storia.ro

Comparativ cu luna iulie 2022, preţurile medii pentru chirii au crescut cu 23% pentru apartamentele cu trei camere, cu 15% la apartamentele cu două camere şi cu 6% în cazul garsonierelor. Analizând creşterile pe sectoare, se observă că preţurile medii pentru chirii au crescut pentru toate categoriile de locuinţe, cele mai mari creşteri înregistrându-se la apartamentele cu trei camere, unde preţurile solicitate sunt mai ridicate cu 33% în sectorul 5 şi cu 22% în sectorul 1 şi 4. 

În luna iulie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 300 de euro (în sectoarele 2, 3, 4, 5) şi 389 de euro (sectorul 1). Preţurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 430 de euro (sectorul 4) şi 650 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut preţuri medii cuprinse între 500 de euro (sectorul 6) şi 950 de euro (sectorul 1).

A screenshot of a web page Description automatically generated

Cum au evoluat chiriile în alte oraşe mari din ţară, conform datelor Storia.ro

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, la nivelul ţării s-au înregistrat mai multe creşteri ale preţului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente. În acelaşi timp, chiriile medii au crescut uşor faţă de luna iunie a.c., cea mai mare creştere înregistrându-se la Arad, la apartamentele cu două camere (+17%).

CLUJ-NAPOCA

În Cluj-Napoca, în luna iulie a.c., preţurile medii solicitate au crescut comparativ cu cele din luna anterioară. Dacă în luna iunie a.c. garsonierele se închiriau cu 320 de euro, în luna iulie a.c. acestea s-au închiriat, în medie, cu 350 de euro. În cazul apartamentelor cu două camere, în luna iulie a.c. preţul de închiriere a crescut la 549 euro de la 500 de euro, în timp ce apartamentele cu trei camere au ajuns să fie închiriate cu 700 de euro, în medie, de la 650 de euro în luna iunie a.c.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile medii ale chiriilor au crescut cu 27% în cazul apartamentelor cu trei camere, cu 22% pentru apartamentele cu două camere şi cu 17% în categoria garsonierelor. 

A graph of a number of people Description automatically generated with medium confidence

IAŞI

În Iaşi, preţurile medii solicitate au rămas relativ similare faţă de luna anterioară, singura creştere înregistrându-se la garsoniere (+7%). Comparativ cu luna iulie 2022, preţurile medii solicitate au crescut cu 20% pentru garsoniere, 14% pentru apartamentele cu două camere şi cu 11% pentru apartamentele cu trei camere. În Iaşi, în luna iulie a.c., o garsonieră se închiriază, în medie, cu 300 de euro, un apartament cu două camere cu 400 de euro, în timp ce unul cu trei camere se închiriază cu 500 de euro. 

A graph of a number of cameras Description automatically generated with medium confidence

BRAŞOV

În luna iulie a.c., preţurile medii solicitate pentru închiriere fluctuează comparativ cu luna anterioară. Dacă în luna iunie a.c. o garsonieră se închiria cu 320 de euro, în luna iulie a.c. preţul a scăzut cu 3% şi a ajuns la 312 euro. Preţul de închiriere pentru apartamentele cu două camere a rămas la fel, de 450 de euro, în timp ce preţul pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a crescut cu 2%, de la 600 de euro la 610 euro.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de închiriere au crescut, în medie, cu 25% pentru garsoniere, cu 22% pentru apartamentele cu trei camere şi cu 15% pentru apartamentele cu două camere.

A graph of a number of cameras Description automatically generated with medium confidence

CONSTANŢA

În Constanţa s-a observat o scădere a preţurilor medii, de 11% la apartamentele cu două camere şi de 1% în cazul garsonierelor, în timp ce preţurile medii pentru apartamentele cu trei camere au rămas constante. Comparativ cu anul trecut, preţul mediu al chiriilor a crescut de la an la an pe toate segmentele de apartamente, cea mai mare creştere fiind înregistrată la apartamentele cu trei camere, urmată de garsoniere şi apoi de apartamentele cu două camere.

A graph of a number of people Description automatically generated with medium confidence

TIMIŞOARA

Preţurile medii solicitate în luna iulie a.c. pentru închiriere au fost în creştere faţă de luna iunie a.c., cu 8% pentru garsoniere, cu 5% pentru apartamentele cu două camere şi cu 2% pentru apartamentele cu trei camere.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt mai ridicate, cea mai semnificativă creştere regăsindu-se la garsoniere, de 19%. Dacă în iulie 2022 o garsonieră se închiria în medie cu 210 euro, în iulie a.c. chiria medie a fost de 250 de euro.

A graph of a number of cameras Description automatically generated with medium confidence

SIBIU

În Sibiu, preţurile medii solicitate au fost în creştere cu 4% în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu trei camere şi cu 8% în cazul apartamentelor cu două camere.

Faţă de luna iulie a anului trecut, preţurile medii solicitate au crescut pe toate categoriile de apartamente – cu 26% pentru apartamentele cu două camere, cu 25% pentru apartamentele cu trei camere şi cu 5% pentru garsoniere. 

A graph of a number of cameras Description automatically generated with medium confidence

ORADEA

Comparativ cu luna iunie a.c., preţurile medii solicitate în luna iulie a.c. pentru închiriere au crescut cu 5% la garsoniere şi cu 2% la apartamentele cu trei camere, dar au rămas constante la categoria apartamentelor cu două camere. Comparativ cu luna iulie a anului trecut, preţurile medii solicitate au crescut cu 17% în cazul apartamentelor cu două camere, cu 14% în categoria garsonierelor şi cu 11% la apartamentele cu trei camere.

A graph of a number of people Description automatically generated with medium confidence

CRAIOVA

Şi în Craiova preţurile medii au rămas relativ similare cu cele din luna precedentă, însă comparativ cu luna iulie 2022 s-au înregistrat creşteri ale preţului mediu la garsoniere (+19%), apartamente cu două camere (+17%) şi la cele cu trei camere (+4%).

A graph of the number of the camera Description automatically generated with medium confidence

ARAD

În Arad, preţurile medii ale chiriilor au crescut în luna iulie a.c. comparativ cu luna iunie a.c., ajungând cu 17% mai mari în cazul apartamentelor cu două camere, cu 10% mai mari pentru apartamentele cu trei camere şi cu 6% mai mari în cazul garsonierelor.

Faţă de luna iulie 2022, s-au observat creşteri de 29% la apartamentele cu trei camere şi de 19% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce în cazul garsonierelor creşterea a fost temperată, de 6%. 

A graph of a number of cameras Description automatically generated with medium confidence

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii imobiliare corecte, în cunoştinţă de cauză.

A screenshot of a computer Description automatically generated

***

Despre Storia.ro

Storia.ro e platforma de imobiliare lansată de OLX, care poate fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS şi Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de creditare. Storia.ro îşi propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, uşor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerinţelor din piaţă şi simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat indexul T.R.A.I., o iniţiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuinţe: standardul de viaţă, dincolo de cei 4 pereţi ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialişti, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes şi costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.