Analiştii financiari preconizează un deficit bugetar de 5,8% din PIB, cea mai mare valoare înregistrată în sondajul CFA de la începutul anului; inflaţia va atinge o rată medie de 6,86% în următoarele 12 luni, dobânzile scad la 5,9%, iar cursul valutar va atinge 5,0607 lei/euro

Autor: Cristina Bellu Postat la 26 octombrie 2023 20 afişări

Analiştii financiari preconizează un deficit bugetar de 5,8% din PIB, cea mai mare valoare înregistrată în sondajul CFA de la începutul anului; inflaţia va atinge o rată medie de 6,86% în următoarele 12 luni, dobânzile scad la 5,9%, iar cursul valutar va atinge 5,0607 lei/euro

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România spun că deficitul bugetar de stat anticipat pentru acest an va fi de 5,8% din PIB, cea mai mare valoare înregistrată în cadrul sondajului CFA de la începutul anului.

“Conduita politicii fiscale s-a reflectat in anticipatiile de defict bugetar pentru anul current, deficitul anticipat pentru acest an inregistrand cea mai mare valoare de la inceputul anului”, explică Adrian Codirlaşu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele colectate de CFA în luna septembrie mai arată că, leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0607 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 6,86% în scădere de la 7,58%  faţă de exerciţiul anterior.

Pentru orizontul de 6 luni, 84% dintre analiştii financiari incluşi în sondajul lunar anticipează un curs valutar de 5,0169 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a a scăzut uşor în luna septembrie, cu 0,5 puncte, la valoarea de 47,4 puncte, situaţie care s-a datorat scaderii componentei de conditii curente.

“Incetinirea cresterii economice precum si noile masuri fiscale s-au reflectat si in componenta de conditii curente a indciatorului de incredere, componenta care a inregistrat o scadere de 6,6 puncte fata de exercitiul anterior”, adaugă Adrian Codirlaşu.

Datele sondajului mai arată că evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,2% de la 2,1% în prognoza anterioară.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 5,90% în următoarele 12 luni.

Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 53% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 42% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni.

De asemenea 73% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 21% ca sunt corect evaluate.

În paralel, datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia încearcă să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.