Analiştii financiari CFA spun că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre pe tot parcursul anului viitor, cursul va atinge valoarea de 5,1 lei pentru un euro în următoarele 12 luni, iar indicele ROBOR la 3 luni se va situa la 8,22%

Autor: Cristina Bellu Postat la 22 decembrie 2022 23 afişări

Analiştii financiari CFA spun că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre pe tot parcursul anului viitor, cursul va atinge valoarea de 5,1 lei pentru un euro în următoarele 12 luni, iar indicele ROBOR la 3 luni se va situa la 8,22%

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,1021 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 10,68%, în creştere uşoară faţă de exerciţiul din luna octombrie, când analiştii prognozau că  inflaţia va atinge o valoare medie de 10,56%.

“Anticipatiile inflationiste au reintrat pe trendul crescator, acestea aratand o inflatie exprimata in doua cifre pentru intreg anul urmator”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele colectate de CFA în luna noiembrie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0279 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a crescut marginal la valoarea de 33,7 puncte, influenţat pe de o parte de majorarea cu 2,2 puncte a componentei de conditii curente, iar pe de alta parte de scăderea cu 0,5 puncte a componentei de anticipatii.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 6,6%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 3,3% în scădere de la 4,5% în prognoza anterioară.

Pentru 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real este de 1,3%

“Reducerea puterii de cumparare datorata inflatiei isi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. In aceste conditii si anticipatiile de crestere economica pentru anul 2023 s-au redus, acestea inregistrand o valoare de 1,3%”, adaugă Adrian Codirlasu.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 8,22% în următoarele 12 luni, în scădere uşoară, de la 8,39% în exerciţiul anterior.

Datoria publica in PIB este anticipată sa se majoreze la 56% in urmatoarele 12 luni.

(Sursa: CFA Romania)

Sondajul Asociatiei CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.