America şi-a plâns ieri în tăcere fiii

Postat la 12 septembrie 2011 7 afişări

Duminică, la comemorarea atacurilor te­ro­riste care au zguduit America, două raze albastre au ţâşnit din locul în care se înălţau cele două turnuri gemene.

"Am refuzat să trăim cu frica", spunea cu o zi înainte preşedintele Barack Obama.

Pe 11 septembrie 2001 optimismul şi sen­ti­mentul de siguranţă al poporului american au fost puse la grea încercare. Desfăşurarea eve­nimentelor de acum 10 ani la care newyorkezii au fost martori şi pe care întreaga lume le-a urmărit în direct la televizor a fost ruptă dintr-un scenariu apocaliptic. Din acea zi, dis­cur­surile despre libertăţi şi campaniile elec­to­rale au fost înlocuite cu tirade despre secu­ritate şi lupta internaţională împotriva tero­ris­mu­lui.

Ieri dimineaţă, la orele 8.46 şi 9.03 (ora locală), clipele fatidice în care acum zece ani cele două avioane deturnate loveau din plin tur­nurile gemene şi aduceau cu ele moartea a 3.000 de oameni, zeci de milioane de newyor­kezi şi de americani veniţi din toate colţurile ţării au păstrat un impresionant moment de re­cu­legere. Liniştea în care s-a cufundat unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii a fost pen­tru pu­ţină vreme întreruptă de preşedinţii Oba­ma şi George W. Bush, de primarul New Yorkului şi de vocile clare ale celor 167 de fa­milii care i-au pomenit pe cei dragi pieriţi în atentate. Simplitatea ceremoniei a fost însă um­brită de temerile provocate de un potenţial nou atentat din partea Al-Qaeda. Cei doi preşe­dinţi au fost înconjuraţi de un geam blin­dat, iar manifestările s-au desfăşurat în con­diţii de maximă securitate. Totuşi, mulţi newyor­kezi anunţaseră săptămâna trecută că ame­nin­ţă­rile nu îi vor împiedica să ia parte la co­me­morări.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
America,
te­ro­riste,
Barack Obama
/actualitate/america-si-a-plans-ieri-in-tacere-fiii-8734483
8734483
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.