Alternativa la eutanasiere: cetăţenii pot adopta la distanţă un număr nelimitat de câini din adăposturi

Postat la 12 octombrie 2013 132 afişări

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat un proiect al normelor de aplicare prin care se detaliază cerinţele de gestionare a câinilor fără stăpân, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001, modificată în septembrie prin Legea nr. 258/2013.

Alternativa la eutanasiere: cetăţenii pot adopta la distanţă un număr nelimitat de câini din adăposturi

Documentul reglementează inclusiv procedura adopţiei la distanţă, definind-o ca procedura prin care persoanele fizice sau juridice îşi asumă responsibilitatea întreţinerii câinilor fără stăpân în adăposturile publice şi private pe cheltuiala proprie. Începand cu a 8-a zi de staţionare a câinilor fără stăpân în adăpostul public, aceştia pot fi adoptaţi la distanţă de către persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate.

Câinii adoptaţi la distanţă trebuie identificaţi, înregistraţi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân, deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi şi relocaţi în alte cuşti special destinate.

Numărul câinilor adoptaţi la distanţă de o persoană nu este limitat.

Persoanele care adoptă la distanţă câini fără stăpân suportă toate cheltuielile necesare pentru menţinerea câinilor în adăpost. Cheltuielile de întreţinere în adăposturile publice a câinilor fără stăpân adoptaţi la distanţă sunt stabilite prin hotărâre a consiliului local, respectiv prin hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să utilizeze donaţiile efectuate de persoanele care adoptă la distanţă numai pentru întreţinerea câinilor adoptaţi prin această procedură.

Adopţia la distanţă poate fi încetată de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân dacă adoptatorul nu respectă timp de două săptămâni consecutiv obligaţiile asumate prin declaraţia de adopţie la distanţă.

Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să dea curs cererilor de adopţie la distanţă în limita capacităţii de adăpostire fără a perturba acţiunile de gestionare a populaţiei de câini fără stăpân.

Pe perioada staţionării în adăposturile publice, câinii fără stăpân adoptaţi la distanţă pot fi preluaţi oricând de către adoptatori sau pot fi adoptaţi în condiţiile art. 23, cu acordul adoptatorului la distanţă.

Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot prelungi cazarea peste perioada de 14 zile lucrătoare, pentru câinii care nu au fost revendicaţi, adoptaţi direct sau adoptaţi la distanţă, dacă există spaţii suficiente de cazare şi resurse financiare pentru întreţinerea lor.

Este interzisă eutanasierea câinilor fara stăpân care nu suferă de boli incurabile sau care nu sunt grav răniţi, înainte de expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinelui în adăpost.

Normele care vor reglementa identificarea şi înregistrarea câinilor sunt în curs de elaborare şi au fost postate pe site-ul instituţiei. În elaborarea proiectului acestor norme, specialiştii ANSVSA au luat în considerare recomandările Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind controlul populaţiei canine.

Proiectul de act normativ poate fi consultat integral aici.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/alternativa-la-eutanasiere-cetatenii-pot-adopta-la-distanta-un-numar-nelimitat-de-caini-din-adaposturi-11502848
11502848
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.