Alina Gorghiu: Palatul Parlamentului consumă cât un mic oraş

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 19 septembrie 2022 34 afişări

Este mult loc pentru măsuri de eficienţă energetică pentru că în prezent Palatul Parlamentului consumă cât un mic oraş, transmite preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu: „Sunt dificultăţi dar şi oportunităţi cu această clădire mare: avem spaţiu pentru panouri fotovoltaice de exemplu”.

Alina Gorghiu: Palatul Parlamentului consumă cât un mic oraş

„Senatul îşi desfăşoară activitatea în a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, deci avem mult spaţiu de încălzit, multe ferestre, multe terase, multe candelabre, multe echipamente. Trebuie să luăm măsuri pentru a eficientiza consumul energetic peste tot. Reducerea risipei generează facturi mai mici. Este o perioadă în care trebuie să fim atenţi cu banii. Senatul nu face altceva decât ar face orice om chibzuit care doreşte să reducă facturile. Este important ca înainte de a le recomanda oamenilor să reducă risipa de energie, autorităţile publice să dea exemplu”, afirmă Alina Gorghiu.

El ţine să sublinieze că măsurile de economisire nu sunt obligatorii pentru populaţie, ci sunt măsuri de solidaritate cu Europa în criza energetică.

„Nu vor exista factori de coerciţie (ex: amenzi, pedepse). Nu se face nimic cu forţa, nu se vor face întreruperi ale furnizării de energie. Reducerea risipei de energie este doar o recomandare, o încurajare, pe care o face Comisia Europeană şi o fac guvernele tuturor statelor membre pentru că toată lumea doreşte facturi mai mici. Este mult loc pentru măsuri de eficienţă energetică pentru că în prezent Palatul Parlamentului consumă cât un mic oraş. Sunt dificultăţi dar şi oportunităţi cu această clădire mare: avem spaţiu pentru panouri fotovoltaice de exemplu. O mare parte din investiţiile pe care le vom face vor avea efecte permanente de eficienţă energetică. Avem o obligaţie nu doar în iarna aceasta ci faţă de modul în care consumăm resursele planetei şi faţă de copiii noştri. Să ştiţi, în ultimii ani au mai fost luate măsuri: becurile vechi deja au fost înlocuite cu surse tip led în proporţie de 98% ceea ce a dus la o reducere de peste 60% a consumului. Tot ce s-a făcut pentru înlocuirea instalaţiilor de aer condiţionat, aparatelor frigorifice, televizoarelor – de ani de zile se aduc echipamente din clase energetice cu eficienţă sporită”, încheie preşedintrele interimar al Senatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gorghiu,
energie,
risipă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.