Aliaţii strâng rândurile

Postat la 14 martie 2015 73 afişări

Relaţia cu Polonia este o prioritate pentru România, atât în plan european, cât şi în plan transatlan-tic, subliniată de existenţa unui parteneriat strategic, a spus preşedintele Klaus Iohannis despre viz-ita sa oficială la Varşovia. „Ambele state au un interes major faţă de vecinătatea estică.

Aliaţii strâng rândurile

De aceeea, cred că există premise ca împreună România şi Polonia să joace un rol important în configurarea cooperării NATO şi UE cu partenerii din regiune“, a declarat Iohannis. Vizita a intervenit în contextul în care Polonia şi România sunt cei mai importanţi aliaţi din regiune ai SUA, graţie amplasării elementelor scutului american antirachetă.

În urmă cu câteva zile, ambasadorul Rusiei la NATO a criticat amplasarea scutului în Polonia şi România, afirmând că ea afectează securitatea militară a Europei. Diferenţele dintre Polonia şi România ţin, pe de o parte, de ambiţiile de lider regional, politic şi militar, ale Poloniei (după cum explica fostul preşedinte Băsescu, la summitul NATO de toamna trecută, România urma iniţial să fie inclusă în comandamentul central din Polonia al forţei de reacţie rapidă, însă ulterior a obţinut un comandament propriu, negociindu-şi mutarea de pe flancul estic pe cel sudic al NATO), iar pe de altă parte de faptul că autorităţile poloneze susţin planul SUA de a ajuta Ucraina cu arme de luptă, plan dezavuat atât de Germania, cât şi de România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aliati,
polonia,
plan,
romania,
interes
/actualitate/aliatii-strang-randurile-13980761
13980761
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.