AIEA se declară mulţumită de un acces pe care i-l oferă Iranul la instalaţia militară de la Parchin

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 20 august 2015 29 afişări

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunţă că este mulţumită de accesul pe care Iranul i-l va oferi la instalaţia militară de la Parchin, în care, suspectează unele state, Teheranul ar fi efectuat experimente care au legătură cu o bombă atomică, relatează Reuters în pagina online.

Fără confirmarea Agenţiei ONU că Teheranul îşi respectă promisiunile pe care şi le-a asumat prin acordul în dosarul nuclear la care a ajuns cu şase mari puteri pe 14 iulie, Iranul nu va obţine anularea sancţiunilor de care are atât de multă nevoie.

Potrivit unor date oferite de către AIEA unor state membre, la instalaţia de la Parchin ar fi avut loc experimente hidrodinamice în vederea evaluării modului în care reacţionează anumite materiale la presiuni mari, ca de exemplu o explozie nucleară.

Întrebată de Reuters dacă Teheranul ar primi permisiunea să efectueze inspecţii cu scopul de a răspunde îngrijorărilor cu privire la Parchin, Agenţia ONU a răspuns că are obligaţia juridică să respecte confidenţialitatea aranjamentelor cu iranienii.

"Aranjamentele distincte de foaia de parcurs sunt în concordanţă cu practica verificărilor AIEA şi îndeplinesc cerinţele Agenţiei", a declarat Serge Gas, un purtător de cuvnt al Agenţiei ONU, citat într-un comunicat.

Potrivit acordului cu privire la foaia de parcurs, pe lângă cel politic, Iranul este obligat să ofere AIEA suficiente informaţii despre fostul său program nuclear, astfel încât Agenţia ONU să poată întocmi un raport cu privire la acest subiect până la sfârşitul acestui an.

Teheranul bloca, de mai multe luni, o anchetă asupra unor posibile aspecte militare ale activităţilor sale nucleare, cele mai multe legate de perioada de dinainte de 2003, afirmând că datele în vederea anchetei Agenţiei ONU au fost "fabricate".

Iranul susţine că programul său nuclear nu are nicio dimensiune militară.

Însă AIEA a anunţat că a solicitat în mai multe rânduri acces la Parchin, fără vreun rezultat.

Senatorul republican american Lindsey Graham, preşedintele Comisiei care supervizează contribuţia financiarră americană la AIEA, a ameninţat că va exercita presiuni în vederea opririi acestor finanţări în cazul în care Agenţia ONU nu publică aranjamentele cu Iranul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
IRAN,
ARMAMENT
/actualitate/aiea-se-declara-multumita-de-un-acces-pe-care-i-l-ofera-iranul-la-instalatia-militara-de-la-parchin-14682165
14682165
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.