Stocul de birouri din Capitala acopera mai putin de jumatate din cerere

Postat la 12 martie 2008 47 afişări

Stocul de birouri din Capitala, care a ajuns la 1,2 milioane de metri patrati, acopera mai putin de jumatate din cerere, situata la 2,5 milioane de metri patrati potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania

"Zona de nord si cea centrala a Bucurestiului raman preferatele dezvoltatorilor de pe piata de spatii de birouri din capitala. In ciuda atractivitatii sale, zona centrala se confrunta cu o lipsa de terenuri mari potrivite pentru proiecte birouri de Clasa A de mari dimensiuni", se spune in studiul citat.

Potrivit informatiilor existente, pana in 2010 se vor finaliza mai multe cladiri de birouri, care vor insuma oeste 162.000 de metri patrati. In acest spre exemplu, sunt anuntate spre finalizare Bucharest Tower Center, situata pe Ion Mihalache, Metropolis Center, situat in zona Pietei Victoria, Platinum Center, situat in zona Pietei Unirii sau Dorobanti Office Building, situat in zona Dorobanti.

"Pretul mediu de vanzare pentru spatiile de birouri de clasa A din centrul Bucurestiului se situeaza in jurul valorii de 2.500 de euro de metru patrat plus TVA. Exista si cladiri de birouri cu o locatie ultracentrala pentru care pretul de vanzare ajunge chiar la 3.200 de euro pe metru patrat plus TVA", se mai arata in studiul Coldwell Banker.

Chiriile medii pentru spatiile de birouri situate in centrul orasului au ajuns la un nivel de 19-22 de euro pe metru patrat plus TVA pentru spatiile de clasa A si intre 14 si 16 euro pe metru patrat plus TVA pentru spatiile de birouri de clasa B. Pentru urmatorii trei ani, specialistii companiei de consultanta estimeaza ca nivelul chiriilor din zona mentionata va creste in medie cu 1-4 euro pe metru patrat.

"Randamentele pentru spatii de birouri s-au situat la 6-7% in 2007, dar au existat si cazuri in care tranzactiile s-au incheiat la randamente de sub 6%. Randamentele acestui segment de piata vor continua sa scada in 2008 cu aproximativ 0,5- 1,0%", se mai spune in studiul Coldwell Banker.

In ceea ce priveste contractele de inchiriere, acestea se incheie cel mai adesea pe o durata de 3-5 ani, cele pe 7-10 ani fiind rar intalnite. Chiria se plateste in euro, lunar sau trimestrial iar chiriasul trebuie de asemenea sa suporte si cheltuielile de intretinere, care variaza de la 2,5 la 4 euro/mp plus TVA pe luna.

Preturile locurilor de parcare aferente cladirilor de birouri din centrul Bucurestiului sunt de 60-80 euro/mp plus TVA pentru cele exterioare si de 100-150 euro/mp plus TVA pentru cele interioare, potrivit datelor citate in studiu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/stocul-de-birouri-din-capitala-acopera-mai-putin-de-jumatate-din-cerere-2448368
2448368
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.