Revista presei economice: scadere la trimestru

Postat la 14 august 2009 12 afişări

Trimestrul al doilea a insemnat pentru Romania o scaderea economica de doua ori mai rapida decat media europeana, fapt consemnat de editiile economice ale principalelor ziare din tara.

Ziarul Gandul afirma ca in al doilea trimestru al acestui an PIB a scazut cu 8,8 % fata de perioada similara din 2008, deprecierea medie UE fiind de 4,8%. Dupa ce anul trecut a avut cea mai mare crestere economica din Europa, de 7,1%, Romania a inregistrat anul acesta numai recorduri negative, intrand in recesiune severa.

Ziarul financiar precizeaza faptul ca Romania a inregistrat cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre toate statele UE, de 5%, cu mult peste media celorlalte state membre, de 0,2%. Cele mai reduse rate anuale ale cresterii preturilor au fost inregistrate de Irlanda (-2,6%), Belgia (-1,7%) si Luxemburg (-1,5%).

Business Standard precizeaza ca industria si comertul au inregistrat cele mai drastice scaderi in ultimele patru trimestre, iar constructiile sau serviciile, desi au rezistat ceva mai bine, au intrat si ele pe o panta descendenta. Conform acordului cu FMI, Guvernul se asteapta la o scadere economica anuala de 8,5%, varianta mai optimista decat cea inaintata de analisti.

Adevarul afirma ca statistica va raporta in septembrie evolutia detaliata a economiei din primul semestru, acum a anuntat doar evolutia procentuala, din care reiese o scadere cu 7,6% a PIB. Insa din raportarile recente se intrevad deja evolutiile principalelor sectoare, cum ar fi industria, constructiile, serviciile, comertul exterior, salariile.

Evenimentul zilei este de parere ca solutia iesirii din criza este data de consumul de produse romanesti. De asemenea masurile de stimulare a consumului, cum sunt majorarea pensiilor si neimpozitarea profitului reinvestit sunt binevenite.

Imaginea a fost realizata prin intermediul programului Wordle.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/revista-presei-economice-scadere-la-trimestru-4757342
4757342
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.