Pe scurt

Postat la 06 octombrie 2009 13 afişări

  • In UNGARIA

Dati banii inapoi. Comisia Europeana a decis sa recupereze in total 214,6 milioane de euro din fondurile pentru agricultura alocate de la Bruxelles si cheltuite incorect de statele membre. Potrivit Portfolio.hu, Ungaria va fi nevoita sa restituie 12 milioane de euro. "Banii se vor intoarce la UE din cauza nerespectarii dispozitiilor sau a procedurilor neadecvate privind cheltuirea acestor fonduri. Comisia trebuie sa se asigure ca statele membre folosesc corect banii", a declarat un oficial al Uniunii. Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a sustinut ca "va supraveghea cu cea mai mare atentie modul cum se cheltuiesc banii", adaugand ca sistemul "functioneaza mai bine ca niciodata". Ungaria va trebui sa dea inapoi cele 12 milioane din cauza deficientelor in privinta sistemului de identificare a parcelelor agricole si a altor deficiente legate de delimitarea terenurilor. La nivelul UE, Franta, Spania, Olanda, Ungaria si Polonia vor trebui sa plateasca cele mai mari sume.

  • In CEHIA

Solutii de criza. Companiile aeriene recurg la varii masuri pentru diminuarea costurilor si cresterea incasarilor. Czech Airlines (CSA) a introdus o noua politica privind pretul biletelor despre care sustine ca va ajuta la economisirea a 500 de milioane de coroane pe an (circa 29 de milioane de euro), potrivit Prague Post. Planul "Origine si destinatie" implica un set de calcule care vor dimensiona costul zborurilor prin Europa in asa fel incat sa ofere discounturi clientilor dispusi sa-si modifice rutele spre a include Praga. Un pasager care zboara de la Madrid la Varsovia, de pilda, va economisi 10% din costul biletului daca zboara prin Praga in loc sa traverseze puncte mai la est, ca Moscova, Tbilisi sau Minsk. Unii analisti considera ca noul sistem va fi dificil de inteles pentru pasageri, desi ar putea duce la economii de costuri si pentru acestia, si pentru companie.

  • In SERBIA

Importatori de usturoi. In prima jumatate a anului, Serbia a inregistrat un excedent de 235 de milioane de euro din schimburile comerciale cu produse alimentare. Desi favorabil, noteaza Blic Online, rezultatul este umbrit de cresterea importurilor la produse care se cultiva oricum si in Serbia, de la fasole si alune la usturoi. Statisticile arata ca in primele sase luni ale anului, Serbia a exportat produse alimentare in valoare de 855 de milioane de dolari si a importat de 620 de milioane. Exceptand ceea ce Serbia nu-si poate asigura din productia interna din cauza climei, lista importurilor contine inclusiv produse pentru care Serbia era faimoasa in trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri in est,
europa de est,
ungaria,
serbia
/actualitate/afaceri/pe-scurt-4966269
4966269
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.