Cum a evoluat un business românesc axat pe aducerea de angajaţi din străinătate

Postat la 20 mai 2024 71 afişări

Cum a evoluat un business românesc axat pe aducerea de angajaţi din străinătate

International Work Finder, unul dintre liderii pieţei de recrutare a personalului UE şi non-UE şi management al resurselor umane din România, a închis anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 12,3 milioane de euro, de 5,5 ori mai mult decât în anul anterior. Creşterea se datorează introducerii unor noi linii de business - outsourcing şi leasing de personal - care se adaugă serviciilor deja consacrate ale companiei.

Outsourcingul implică externalizarea anumitor procese sau servicii către o terţă parte, în timp ce leasingul de personal se referă la închirierea de angajaţi pentru o perioadă determinată, conform nevoilor specifice ale companiilor. Diferenţa principală între cele două constă în faptul că, în cazul outsourcingului, întreaga responsabilitate pentru o anumită funcţie este transferată de la client către International Work Finder, în timp ce leasingul de personal presupune furnizarea de angajaţi, care rămân sub supravegherea directă a companiei angajatoare.

„Este esenţial să oferim servicii complete, fiindcă astfel asigurăm un grad de retenţie mai mare al angajaţilor”, a declarat Marius Ştefănescu, fondator International Work Finder. 

Acest aspect este cu atât mai valoros în prezent, întrucât, odată cu aderarea la Spaţiul Schengen, România îşi poate pierde statutul de ţară de destinaţie, pentru forţa de muncă din afara Europei şi se poate transforma într-o ţara de tranzit, o poartă de intrare spre Occident. Pentru a evita o astfel de situaţie şi a asigura stabilitatea forţei de muncă şi, implicit, a afacerilor lor, agenţiile de recrutare şi angajatorii trebuie să ofere angajaţilor oportunităţi corecte, care să le satisfacă atât nevoile financiare, cât şi pe cele culturale şi de apartenenţă la grup. 

„Noi, în cadrul International Work Finder, am adus în România primii angajaţi non-UE, în 2019. Unii dintre ei sunt încă în ţară, datorită condiţiilor bune pe care le-am oferit şi a eforturilor noastre de a-i integra atât în societate, cât şi în colectiv. Faptul că reuşim să recrutăm persoane de încredere şi să le menţinem motivate e ceea ce ne diferenţiază de competiţie şi ne încredere în potenţialul nostru de dezvoltare." a declarat Marius Ştefănescu, cofondator International Work Finder.

În 2023, International Work Finder a adus în România aproape 2.500 de angajaţi non-UE, predominant din Nepal (65%), Sri Lanka (20%) şi India (9%). Cei mai mulţi dintre aceştia, peste 25%, sunt muncitori necalificaţi, care au fost plasaţi în cadrul proiectelor de construcţii, fabrici şi logistică. În plus, compania a adus aproape 300 de angajaţi pentru asamblare şi montare piese, 165 de operatori prelucrare cauciuc, 155 de manipulanţi depozit, peste 130 de operatori maşini unelte şi peste 100 de instalatori. Industria agricolă şi sectorul HoReCa au beneficiat, de asemenea, de personal necalificat pentru diverse lucrări şi poziţii în bucătărie.

Pentru anul 2024, International Work Finder îşi propune o creştere semnificativă a numărului de personal non-UE adus în România. „Obiectivul nostru este să aducem în România, până la finalul anului, 10.000 de persoane, muncitori calificaţi şi necalificaţi, care să susţină dezvoltarea unor industrii cheie, cum sunt construcţiile, producţia, logistica, agricultura, HoReCa şi nu numai. Deşi această creştere poate părea ambiţioasă, la şapte ani de la fondarea companiei, avem resursele necesare pentru a o realiza. Am consolidat parteneriate puternice cu agenţii de top din Asia, beneficiem de expertiză locală şi internaţională, avem persoane dedicate pe partea de autorizaţii şi legislaţie şi am creat un flux operaţional eficient care ne ajută să asigurăm atât satisfacţia clienţilor noştri B2B, cât şi a angajaţilor aduşi în România.", a adăugat Marius Ştefănescu.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
business,
evolutie,
international

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.