Nu i-au plăcut grădiniţele din România aşa că a înfiinţat una. Afacerea a ajuns la peste 500.000 de euro

Autor: Georgiana Călin Postat la 02 februarie 2017 18585 afişări

Cu studii de specialitate în pedagogie, Valentina Secară a mizat pe cartea antreprenoriatului, în urmă cu zece ani, inspirată de propia nevoie: devenise mamă, iar grădiniţele nu-i erau pe plac. A hotărât să întemeieze chiar ea o grădiniţă privată şi numărul copiilor înscrişi a crescut de la doi – la început – la 70 în prezent. Cifra de afaceri anuală a trecut pragul jumătăţii de milion de euro, iar planurile vizează, în continuare, creştere.

„Ideea mi-a venit ca urmare a unei experienţe personale, în momentul în care căutam pentru fiul meu o grădiniţă care să preceadă şcoala britanică şi care să trateze copilul ca pe un individ“, declară Valentina Secară, fondatoarea Acorns Nursery. Nemulţumită de oferta de pe piaţă şi îndemnată de spiritul pedagogic, în 2004 ea a pus bazele unei grădiniţe după criteriile dorite; la început avea înscrişi doar doi copii. Primii paşi nu au fost deloc uşori, povesteşte acum, la zece ani de la înfiinţarea afacerii: „A crescut greu, pentru că era un concept nou şi a fost nevoie de muncă de convingere în piaţă“, spune ea. Creşa, aparută doi ani mai târziu, a fost următorul pas, pentru că primea cereri de servicii de îngrijire şi educaţie pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, în limba engleză. Grădiniţa a devenit profitabilă în 2007, însă de atunci a sprijinit şi creşa, spune fondatoarea.

Cel mai greu a fost, spune Valentina Secară, să menţină standardele şi caracteristicile pe care şi le-a dorit din start; mai exact, trebuia să respecte deopotrivă standardele propuse atât din punct de vedere financiar, cât şi cele referitoare la personal. Concret, trebuia să asigure un educator pentru fiecare patru copiii din creşă; în cazul grupelor de grădiniţă, este nevoie de un educator pentru fiecare şase copii, iar „între 2006 şi 2009 a fost extrem de dificil să găsim personal care să accepte să lucreze cu vârsta de 0-3 ani“, spune fondatoarea afacerii.

În prezent, Acorns Nursery operează în două spaţii – unul în centrul şi altul în nordul Capitalei; activitatea include servicii de îngrijire şi educaţie a copiilor cu vârsta între 1 şi 6 ani, în limba engleză, conform curriculei Early Years Foundation Stage (provenită din Anglia). Instituţia oferă atât variante de program scurt, cât şi prelungit, şi un concept propriu de cursuri opţionale, „inspirat din pasiunile şi atitudinile copiilor“, după cum precizează antreprenoarea. Aceasta mai spune despre conceptul Baby Acorns, pe care l-a dezvoltat, că este unic în România, pentru că, lângă serviciile educaţionale şi mixul de cursuri opţionale, „pachetul“ conţine şi vizite în afara grădiniţei, în comunitate, meniu internaţional şi proiecte de caritate în care sunt implicaţi şi copiii.

În prezent, spaţiul din centru funcţionează cu 70 de copii, iar în sediul din zona Aviaţiei, deschis în septembrie 2016, sunt înscrişi 15 copii. „În fiecare an, avem aproximativ 25 de copii care fie se mută în altă ţară, fie se retrag din motive diverse. Anul educaţional următor debutează cu un număr de aproximativ 30-40 de copii nou înscrişi, care se adaugă numărului de copii ce continuă cursurile în cadrul Acorns“, spune Valentina Secară. Costurile lunare pentru fiecare copil se încadrează între 2.400 şi 2.800 lei, în funcţie de varianta de program aleasă şi de vârsta copilului. Cele mai recente investiţii în cadrul Acorns Nursery, realizate anul trecut, s-au îndreptat către dotarea materială - echipamente şi cărţi aduse din Marea Britanie; valoarea acestor cheltuieli se plasează în jurul a 30.000 euro.

Pe de altă parte, povesteşte antreprenoarea, bugetul dedicat trainingului educatorilor s-a plasat la 15.000 de euro anul trecut; timp de trei zile, personalul grădiniţei a fost implicat într-un program la care au participat specialişti în educaţie din UK, Canada şi România. „Prin divizia noastră de training am organizat în 2016 cea de-a treia conferinţă de educaţie timpurie. Este un proiect care, pe lângă pregătirea educatorilor din Acorns, oferă posibilitatea şi celor din sistemul de stat românesc să participe gratuit“, spune ea. Pentru finanţarea programelor de training caută susţinători şi finanţatori din mediul de business local. Pentru anul acesta, Acorns, care în 2015 a înregistrat venituri de jumătate de milion de euro, şi-a propus investiţii de un nivel similar celor din 2016.

Valentina Secară spune că îşi propune ca anul acesta să crească numărul de copii înscrişi în sediul din zona Aviaţiei, iar în toamnă vrea să lanseze grupa mijlocie (pentru vârste de 4-5 ani) şi în acest spaţiu. În plus, „ne dorim să punem în practicămai multe sesiuni de educare, pentru părinţi cu bebeluşi, în ambele spaţii“, spune Valentina Secară. Pe termen mediu, antreprenoarea îşi propune să înregistreze un grad maxim de ocupare pentru sedii şi vrea să organizeze conferinţe anuale de educaţie timpurie.

„Din perspectiva mea, pentru o educaţie de calitate, investiţia cea mai mare pentru perioada următoare, indiferent că vorbim de sectorul de stat sau cel privat, ar trebui să se facă în zona pregătirii personalului didactic“, precizează Valentina Secară. Această pregătire, completează ea, ar trebui să se facă în acord cu ultimele studii, descoperiri, strategii exersate şi dovedite ca fiind de succes, adaptate, totuşi, specificului românesc.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei? Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei?

Ajunsă la pragul istoric de un sfert de secol de activitate pe piaţa locală de servicii medicale private, reţeaua de sănătate Regina Maria se pregăteşte să construiască următorii 25 de ani de performanţă pe pilonii ridicaţi prin investiţiile şi inovaţiile implementate până acum. Care au fost cele mai importante borne depăşite? Ce înseamnă performanţa în medicina privată? Cum va arăta piaţa locală de servicii medicale private peste 25 de ani? – sunt câteva dintre întrebările la care ne răspunde Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
Proteste în Europa după impunerea de restricţii pentru reducerea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 Proteste în Europa după impunerea de restricţii pentru reducerea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19
Vaccinul anti-coronavirus, o provocare logistică pentru România. Alexandru Rafila: Dozele trebuie administrate în cel mult 17 zile, în centre speciale
MonitorulApararii
VIDEO Mitingul lui Trump întrerupt de un F-16 care a interceptat un avion civil VIDEO Mitingul lui Trump întrerupt de un F-16 care a interceptat un avion civil
NEVERENDING STORY
MonitorulPartidelor
Clotilde Armand a depus jurământul de primar cu formula religioasă „Aşa să îmi ajute Dumnezeu!” Clotilde Armand a depus jurământul de primar cu formula religioasă „Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”
Politicienii români, reacţie după atentatul de la Nisa: S-a atins o limită care impune măsuri ferme
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA... COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA...
De ce trebuie să se ţină la termen alegerile parlamentare? Analiza lui Ion Cristoiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.