Nordul concureaza centrul pe segmentul office

Postat la 25 martie 2008 40 afişări

Punctele de maxim interes in evolutia segmentului spatiilor de birouri continua sa ramana centrul si nordul Capitalei, in ciuda faptului ca in ultima perioada cele mai multe investitii imobiliare s-au concentrat pe acest spatiu, iar disponibilitatea terenului este limitata

"Nordul se dovedeste a fi cea mai activa zona in ceea ce priveste investitia in spatii office, aproximativ 50% dintre solicitarile potentialilor clienti fiind pentru office buildingurile din acest spatiu. La o distanta mica (30 – 40% din cereri) se afla si zona centrala, in special Piata Univeristatii - Piata Unirii – Palatul Parlamentului. Restul de 10% este dat de interesul clientilor pentru celelalte zone, dar in acest sens se va inregistra un trend descendent", sustine Mihai Iorgulescu, reprezentant departament office in cadrul companiei imobiliare EuroMetropola.

"Lupta" apriga in sectorul office se tine pentru suprafetele cuprinse intre 150 – 1.000 mp, al caror pret variaza intre 17 – 35 euro/mp, in zona de nord si 15 – 28 euro/mp, in centrul Capitalei, dar acest pret variaza si in functie de finisajele si facilitatile pe care cladirea le ofera.

In ceea ce priveste suprafetele mai mici, care nu depasesc 400 de metri patrati, acestea reprezinta optiunea numarul unu pentru IMM-uri, care in foarte multe situatii aleg sa-si instaleze birourile in cadrul unei vile sau intr-un office building de dimensiuni mai reduse. "70 – 80% din cererile pentru vilele destinate unui proiect office sunt pentru zona de N, 10% pentru zona centrala (in special Piata Unirii si Piata Universitatii) si restul de 10% pentru celelalte zone. Pretul de inchiriere al vilelor cu scopul de a amenaja un birou porneste de la 10 euro, in zona centrala si 12 – 13 euro in zona de N, ajungand la 18 - 22 euro, respectiv 24 de euro in N", sustine reprezentantul EuroMetropola.

Raportul dintre clientii-cumparatori si clientii "chiriasi" este dezechilibrat, cei din urma fiind mult mai numerosi. Astfel, consultantul EuroMetropola arata ca "indiferent de cat capital de investite are o companie, de cele mai multe ori aceasta prefera sa inchirieze spatiul in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea. 85% - chiar 95% dintre firmele care isi cauta un spatiu office aleg varianta inchirierii si doar 5% merg pe optiunea de a cumpara spatiul respectiv", sustine consultantul companiei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/nordul-concureaza-centrul-pe-segmentul-office-2483638
2483638
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.