Decalogul lui Boc: premierul prezinta lista masurilor aprobate de Guvern

Postat la 21 mai 2010 23 afişări

Reducerea salariilor si a pensiilor ramane in vigoare, insa TVA si cota unica ar putea fi majorate in caz ca se agraveaza criza internationala sau daca masurile anuntate acum "nu se implementeaza", a declarat premierul Emil Boc.

1-2. Reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

"Speram ca reducerile de pensii si de salarii sa fie in vigoare pentru o perioada cat mai scurta", a spus Boc, precizand ca spera ca la anul, din cresterea economica realizata de sectorul privat, sa se poata majora din nou salariile si pensiile.

"Trebuie sa asiguram pensiile si salariile din ce producem, nu din imprumuturi", a explicat premierul de ce a ales varianta scaderii cu 25% a salariilor si cu 15% a pensiilor, in loc sa prefere varianta FMI, care cerea o crestere a TVA la 24%, a cotei unice la 20% si o micsorare cu 20% a salariilor. O majorare a TVA si a cotei unice "n-ar fi facut decat sa compromita sansele de relansare economica", a spus Boc, sugerand insa ca TVA si cota unica ar putea fi majorate in caz ca se agraveaza criza internationala sau daca masurile anuntate acum nu vor putea fi aplicate.

Prim-ministrul a reluat atacurile contra fostei guvernari, apreciind ca majorarile de salarii si de pensii ale guvernarii Tariceanu au fost niste "cadouri otravite" care se razbuna acum, cand criza se dovedeste "mult mai adanca decat s-a crezut". In 2007-2008 am avut o crestere economica nesanatoasa, bazata pe imprumut si pe consum - "pe credit cu buletinul" -, nu pe productivitate, considera Emil Boc.

"Este vina intregii clase politice - si eu sunt parte a acesteia - pentru lucrurile care s-au intamplat", a admis Boc, adaugand insa ca "trebuie sa oprim aceste lucruri cu orice cost politic, personal sau de partid". "Din partea noastra este un gest de responsabilitate a unui guvern care plateste cu popularitatea. Dar nu suntem intr-o cursa pentru popularitate, ci pentru a evita sa ajungem intr-o situatie foarte dificila."

Premierul a precizar ca nu vor fi afectate alocatiile pentru copii, indemnizatiile pentru persoane cu handicap, veterani de razboi, persecutati politic. Nici un salariu, in urma reducerilor, nu va cobori sub 600 de lei.

3. Inasprirea legislatiei de combatere a evaziunii fiscale; Ministerul Finantelor si cel al Internelor vor raspunde pentru aplicarea ei si pentru eficienta oamenilor din institutiile de control.

4. Cheltuielile in administratia centrala si locala vor fi reduse. "Reducerea cu 20% a cheltuielilor pentru bunuri si servicii deja se implementeaza la nivel central si va fi si la nivel local", spune Boc, precizand ca la Secretariatul General al Guvernului au fost reduse cu 20% cheltuielile cu telefoanele si cu 27% cele pentru parcul auto. Numarul secretarilor de stat va fi redus.

5. Va fi modificata legea achizitiilor publice, "pentru ca sa se termine cu procesele fara sfarsit si termenele fara limita de la semnarea contractului si pana la intrarea in teren a lucrarilor".

6. Va fi aprobata legea parteneriatului public-privat.

7. Companiile de stat vor fi restructurate, prin reducerea cheltuielilor materiale ineficiente.

8. Va fi introdus impozitul suplimentar pentru a doua proprietate si pentru urmatoarele proprietati.

9. Vor fi majorate accizele la produsele de lux.

10. Va fi constituit fondul de solidaritate "pentru acordarea de ajutoare sociale persoanelor defavorizate" (este vorba de planul Guvernului de a retine in acest sens 1% din cifra de afaceri a celor mai mari 20 de companii de stat).

PROMISIUNI PENTRU SASE LUNI

Urmatoarele sase luni sunt decisive, a apreciat premierul, intrucat de aplicarea masurilor de austeritate si de restructurare depinde reluarea cat mai rapida a cresterii economice. "Daca nu luam aceste masuri, deficitul ajungea de la 6,8% din PIB, cat am convenit cu FMI, la 9,1% din PIB, si am fi avut nevoie sa imprumutam 10-11 miliarde de euro ca sa putem plati salariile si pensiile."

Dupa Emil Boc, reducerea cheltuielilor va permite Romaniei sa-si pastreze credibilitatea externa - "fiindca suntem o tara care nu creste taxele" - si sa atraga investitii ce vor crea locuri de munca.

Resursele economisite vor putea asigura:

1. Cofinantarea proiectelor cu bani europeni, intre care "proiecte de miliarde de euro care se semneaza si vor fi implementate in urmatoarea perioada". Guvernul va putea sa-si reprioritizeze investitiile, asa incat sa evite politica guvernelor anterioare, care deschideau o multime de santiere noi, fara sa termine nici unul".

2. Plata in urmatoarele luni a datoriilor catre firme si catre sectorul sanitar, intr-o suma totala de 1 miliard de euro.

3. Vor fi extinse garantiile de stat, "pentru ca firmele sa aiba sprijin financiar in continuare".

4. Vor continua programele Rabla si Prima Casa, fiindca "oricat ar fi de criticate, ele au adus plusvaloare".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
emil boc,
fmi,
taxe,
salarii,
pensii,
evaziune fiscala
/actualitate/afaceri/decalogul-lui-boc-premierul-prezinta-lista-masurilor-aprobate-de-guvern-6144553
6144553
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.