Daca e recesiune de ce nu scad preturile?

Postat la 18 august 2009 11 afişări

Contractia drastica a cererii nu a determinat o ajustare de aceeasi amplitudine a preturilor, cum spune teoria economica. Explicatia: in Romania, cursul de schimb leu/euro dicteaza inflatia, deprecierea anuala a monedei nationale fata de euro ridicandu-se in iunie la peste 15%.

Rata inflatiei este pe un trend descendent vizibil, de la un varf de 9% in iulie anul trecut la 5% in iulie anul acesta, dar ramane cea mai ridicata din UE, unde inflatia medie era de 0,2% in iulie.

In zona euro, se poate vorbi deja de un proces deflationist (rata negativa), cu un nivel al ratei inflatiei anualizate de -0,7% in iulie.

„Impactul cursului de schimb asupra inflatiei este la noi mult mai puternic decat scaderea cererii agregate. Mecanismele de cerere si oferta nu functioneaza intr-o economie precum cea a Romaniei la fel ca intr-o tara dezvoltata. Vedem inca o inflatie ridicata din cauza unui curs de schimb mai ridicat, si totodata din cauza unor probleme structurale din economie, precum cresterea preturilor reglementate sau pozitiile monopolistice din unele sectoare", comenteaza pentru Ziarul Financiar Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Cititi mai multe despre motivele pentru care nu scad preturile in Romania pe www.zf.ro.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/daca-e-recesiune-de-ce-nu-scad-preturile-4775867
4775867
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.