Cum a ajuns Fondul Proprietatea pe Bursa de la Viena fara ca macar sa stie

Postat la 21 ianuarie 2010 21 afişări

Un produs derivat de tip “warrant” emis de firma de brokeraj Wood&Company din Cehia si listat la Bursa de Valori din Viena a adus Fondul Proprietatea cel mai aproape de listare din ultimii cinci ani de cand a fost infiintat.

Desi Fondul Proprietatea (FP) nu este prima actiune romaneasca folosita drept activ suport pentru un "warrant", pe pietele externe fiind folosite drept activ suport actiunile Biofarm sau Petrom, produsul structurat emis de Wood&Co este primul care a adus indirect titlurile FP pe o piata reglementata asa cum este cea a Bursei de la Viena. Mai mult, prin pretul de tranzactionare al certificatului de tip "warrant", care are "in spate" un pachet de 500.000 actiuni FP, se poate calcula in mod transparent pretul unei actiuni FP.

"Nu cred ca acest certificat aduce mai mult bine, ci mai mult rau pentru Fondul Proprietatea. Pretul certificatului nu reflecta valoarea Fondului Proprietatea, ci este doar un generator de lichiditati pentru brokerii de la Wood. Mai mult, pretul certificatului include si riscul emitentului-Wood&Co care nu are nicio legatura cu Fondul Proprietatea. Pe de alta parte, este insa o idee buna de business pentru firma de brokeraj", a spus Nicolae Ivan, reprezentantul fondului american de investitii Cartesian care detine un pachet de 2,77% din Fondul Proprietatea.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
Fondul Proprietatea,
Bursa,
Viena
/actualitate/afaceri/cum-a-ajuns-fondul-proprietatea-pe-bursa-de-la-viena-fara-ca-macar-sa-stie-5391472
5391472
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.