Ce scumpiri va aduce taxa pe fast-food?

Postat la 01 februarie 2010 19 afişări

Taxa pe fast-food va duce la scumpirea alimentelor cu 30%, potrivit lui Sorin Minea, pentru a putea colecta 1 miliard de euro pentru bugetul Ministerului Sanatatii.

Taxa aplicata alimentelor cu continut ridicat de sare, zahar si grasimi va aduce 1 miliard de euro la bugetul de stat, potrivit declaratiilor lui Adrian Streinu-Cercel, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

In 2009 cifra de afaceri a companiilor din industria alimentara s-a ridicat la 10,5 miliarde euro, potrivit lui Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara. Singurele categorii netaxate vor fi vinul, berea si apele minerale.

"Daca scadem veniturile realizate de companiile din industria de bere, vin si ape minerale si adaugam importurile de alimente, baza de impozitare s-ar ridica la 8 miliade de euro", a precizat Minea.

Astfel, impactul colectarii unei taxe de 1 miliard de euro va fi transeferat in buzunarul consumatorului si va produce o crestere medie a preturilor de 12,5%.

"Aceasta taxa se va aplica diferentiat, doar pentru anumite categorii de produse, ceea ce va duce la scumpiri de minim 25-30%", a adaugat Minea.

Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, aplicarea taxei va avea drept consecinta concedierea a 20% din angajatii industriei alimentare, adica 36.000-38.000 de persoane, in conditiile in care disponibilizarile din cadrul acestei industrii au fost de 6% anul trecut.

"Un alt efect va fi mutarea operatiunilor companiilor din industria alimentara in tari unde sistemele de impozitare sunt mai favorabile afacerilor, asa cum a fost cazul Kraft Foods", a mai adaugat Frumosu.

In conditiile in care producatorii europeni cauta in permanenta piete de desfacere, reprezentatii industriei alimentare se tem ca taxa pe prodesele fast-food va transforma Romania intr-un importator net de hrana.

Taxa al carei proiect de lege se afla inca in dezbatere in Parlament vizeaza atat producatorii din industria alimentara, dar si distribuitorii si unitatile de preparare, fapt care va duce la scumpiri in intreg lantul. Inca nu s-au stabilit categoriile de produse care vor fi taxate, aceasta dezbatere fiind foarte controversata.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/ce-scumpiri-va-aduce-taxa-pe-fast-food-5465570
5465570
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.