A traversat oceanul la 19 ani pentru o viaţă mai bună, iar apoi a reuşit să construiască o companie de miliarde de dolari

Autor: Andra Stroe Postat la 06 februarie 2021 860 afişări

La doar 19 ani, antreprenorul armean Alexander Manoogian a traversat oceanul pentru a scăpa de persecuţiile din ţara sa şi pentru a-şi construi un trai mai bun, iar la 28 de ani a pornit propria companie, care a evoluat într-un business cu venituri de miliarde.

Alexander Manoogian s-a născut pe 28 iunie 1901, în Smyrna, (Izmir) Turcia, într-o familie cu cinci copii. În 1920 el a emigrat în Statele Unite pentru a scăpa de persecuţia turcilor asupra armenilor. Ajuns aici, a lucrat vreme de aproape 4 ani ca maşinist în Bridgeport, Connecticut, dar şi în Rhode Island şi Massachusetts. În 1924, Manoogian s-a mutat împreună cu familia sa la Detroit, Michigan, pentru a profita de numeroasele oportunităţi oferite de industria auto, în plină expansiune la acea vreme. În 1929, el a fondat Masco Screw Products, cunoscută ulterior sub numele de Masco Corporation. Iniţial compania a fabricat piese pentru producătorii auto din Detroit: primul contract a venit în 1930 şi a fost încheiat cu Hudson Motor Company. În 1936 compania se lista la bursă, iar în 1942, vânzările crescuseră la 1 milion de dolari.

În 1954, Manoogian a cumpărat brevetul pentru robinetul Delta, un dispozitiv cu un singur mâner, care furniza atât apă caldă cât şi apă rece, iar apoi a început fabricarea acestuia. Superior atât din punctul de vedere al confortului, cât şi al igienei, robinetul a devenit foarte popular şi a generat profituri substanţiale pentru companie. Până în 1996, corporaţia Masco ajunsese la o cotă de piaţă a bateriilor de chiuvete şi lavoare de 38% în Statele Unite după ce, cu un an înainte, înregistrase vânzări record de 3 miliarde de dolari. Manoogian a fost căsătorit cu Marie Tatian şi a avut un fiu şi o fiică. Un cunoscut filantrop, antreprenorul a făcut numeroase donaţii, în special în sprijinul culturii şi comunităţii armene. El a murit pe 10 iulie 1996.

Între 1997 şi 2002, Richard Manoogian, care l-a urmat pe tatăl său în funcţia de director executiv, a cumpărat şi inclus în portofoliu 42 de companii evaluate la un total de 10 miliarde de dolari. În prezent, Masco Corp. se ocupă cu proiectarea, fabricarea, comercializarea şi distribuţia de produse  pentru îmbunătăţirea locuinţelor, construcţii şi instalaţii sanitare.

În 2019, compania a înregistrat venituri de 7,4 miliarde de dolari şi a funcţionat cu o echipă de 22.000 de angajaţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.