Adrian Sârbu: Nu văd interesul PSD în comasarea alegerilor, nici al cetăţeanului

Autor: Gabriela Antoniu Postat la 09 februarie 2024 35 afişări

Nemo: Anul acesta se votează de cel puţin patru ori. Coaliţia PNL-PSD şi preşedintele Klaus Iohannis doresc comasarea alegerilor, justificând că este un efort financiar foarte mare. Eşti de acord cu comasarea?

Hofi: Comasarea este unul dintre cei mai nefericiţi termeni pe care i-am auzit, la fel ca şi acea rotativă de care noi am râs şi în băşcălie am transformat -o în democrativă. Dubios şi decisiv în acelaşi timp este faptul că Klaus Iohannis girează de la Strasbourg pentru această comasare pe care o vrea el, adică să unească alegerile, să nu se mai ducă românii să voteze când e cazul pentru alegeri primare sau când e cazul pentru alegeri europarlamentare. ”Hai să le votăm la grămadă”, zice întâiul stătător al ţării, Klaus Iohannis „că vedem ce o ieşi”.

Adrian Sârbu: Tot zici că le ştii pe toate. Şi tu, şi Nemo. De ce vor ăştia comasare? Spune şi mie. Fac pe prostul şi nu înţeleg.

Hofi: Nu ştiţi?

Adrian Sârbu: Nu vreau să ştiu, nu vreau să ştiu.

Hofi: Mă uit în dicţionar. Mi-e jenă de cuvântul ăsta comasare şi am intrat pe dexoline.ro.  A comasa -reunire a loturilor de teren, a unităţilor agricole, industriale, comerciale, a instituţiilor. Deci, reunim loturi de teren, asta facem, suntem pe tarla, jucăm ca pe tarla. Asta-i comasarea.

Adrian Sârbu: Şi cât comasează PNL-ul şi cât PSD-ul? Ai calculat, îţi imaginezi?

Hofi: PNL-ul nu are prea mult pământ pentru că nu prea are cum să aibă.

Adrian Sârbu: De ce?

Hofi: Sunt profesii liberale, sunt avocaţi, profesori, doctori. Ăia sunt...

Adrian Sârbu: Şi PSD-ul are mai mult pământ, nu?

Hofi: Aşa e şi firesc.

Adrian Sârbu: Deci, dacă pun ăştia pământul la un loc, comasează toate pământurilor lor, fac jumate de Românie sau 80% din terenul României, ce zici?

Hofi: Poate înseamnă ocuparea ţării comasarea.

Adrian Sârbu: E deja ocupată. Tu ce zici, Nemo? De ce Rareş Bogdan, care e un fost coleg al nostru foarte apreciat, din toate punctele de vedere, inclusiv estetic, de ce e atât de vocal să facă această comasare? Te ai gândit? L-ai întrebat?

Nemo: Le stă rău în buzunar un miliard? Pot să facă multe alte lucruri cu miliardul ăla. Pot să cumpere voturi, de exemplu. Vedem ce au votat românii pentru că vocile politicienilor ...

Adrian Sârbu: Câţi au votat?

Hofi: 10.000 de electori. Hai să-i numim electori.

Adrian Sârbu: 10.000 de electori.

Hofi: 55% au spus că nu sunt de acord cu comasarea, 45% au spus că da.

Adrian Sârbu: Ăştia care au votat pentru comasare, ai vreo idee de ce au făcut asta? Că sunt totuşi aproape 50% din votanţii noştri, oameni pe care îi respectăm.

Hofi: Foarte mult. Că le e scârbă de alegeri, e o versiune.

Adrian Sârbu: Cei care nu sunt de acord, de ce crezi tu că nu sunt de acord?

Nemo: Le e indiferent cine iese la putere pentru că văd că oricum e degeaba din moment ce două partide care erau tradiţional opuse, care erau tradiţional adverse, deodată vedem că îşi dau mâna şi conduc România, democrativa. Ce sens mai are să voteze omul?

Adrian Sârbu: Rareş Bogdan e interesat ca PNL să rămână la putere. El îşi joacă foarte bine partitura de lider al PNL. De ce? Astăzi PNL e într-o dificultate. Dificultatea lui se numeşte moştenirea Klaus Iohannis. Şi atunci dl. Rareş Bogdan a venit cu o sugestie, cu o soluţie, care îi foloseşte PNL. Şi s-a gândit foarte serios: „Domne, noi venim şi votăm cu primarii acum, ne scad şi costurile de campanie electorală, nu ne mai costă din februarie până în septembrie, ne costă din februarie până în iunie, unde a pus liberalul ştampila pe primar, a pus şi pe lista de europarlamentare”. Eu nu ştiu ce o să ceară dl. Ciolacu partenerilor lui de coaliţie ca să voteze joi comasarea asta. Eu nu ştiu ce o să ceară. Probabil că o să ceară ceva şi PNL va trebui să ofere acest ceva. Deci acum PSD trebuie să salveze PNL.

Nemo: Pe mine mă interesează dacă politicianul mă întreabă şi pe mine dacă sunt de acord cu comasarea asta. Dar nu e firesc, din moment ce îmi schimbi o lege electorală să mă întrebi şi pe mine, votant, dacă sunt de acord cu asta?

Adrian Sârbu: E prima decizie politică majoră şi este decizia care va cimenta o alianţă care o să mergă, teoretic, următorii 5 ani. Această alianţă va cheltui în interesul membrilor ei, am spus care sunt, miliardele de euro pe care le va genera bugetul, plus ce va veni de la PNRR. E în interesul României?

Nemo: Nu.

Adrian Sârbu: Tu spui: „domne, nu e în interesul meu”. Deci trebuie să vedem dacă e în interesul României ceea ce vor face ei. Dar e cert, şi aici suntem de acord, că din punct de vedere al principiilor democraţiei, care sunt fundamentale pentru deţinerea şi exercitarea puterii, noi aici avem de-a face cu un abuz. Eşti de acord, nu? Vorbim de o reacţie împotriva unui monopol politic, care este actuala democrativă.

Sondajul Mediafax-ZF-Aleph News a fost realizat pentru emisiunea Ştiu pe ce lume trăiesc

Rezultatele sondajului Mediafax- ZF- Aleph News

  1. Anul acesta se votează de cel puţin 4 ori. Coaliţia PNL-PSD şi preşedintele Klaus Iohannis doresc comasarea alegerilor, justificând că este un efort financiar foarte mare. Eşti de acord xcu comasarea?

DA -45%

NU-55%

 

  1. Tehnologia digitală îţi permite să votezi direct, instantaneu şi sigur. Eşti de acord cu implementarea votului electronic la toate alegerile din România?

      DA -66%

      NU-34%

  1. Astăzi votezi direct doar preşedintele României, primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean. Vrei să alegi, tu, direct, pe cei care ocupă principalele funcţii în stat? (Preşedinte, prim-ministru, miniştri,deputaţi şi şef Camera Deputaţilor, senatori şi şef Senat, membri şi şefi consiliu local/judeţean, şef Poliţie locală, judeţeană, naţională, şefi servicii secrete, preşedinte şi consilieri Curtea de Conturi, procuror-şef de Parchet local/ judeţean/naţional, preşedinte şi judecători Curtea Constituţională, membri CSM, preşedinte şi judecători Curtea Supremă de Jusitţie)

        DA -72%

        NU-28%

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.