Adio, cetăţenie cumpărată cu bani. CE solicită statelor membre să abroge sistemele de dobândire a cetăţeniei prin investiţie

Postat la 28 martie 2022 174 afişări

Adio, cetăţenie cumpărată cu bani. CE solicită statelor membre să abroge sistemele de dobândire a cetăţeniei prin investiţie

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să ia măsuri privind sistemele prin care se eliberează paşapoarte şi permise de şedere „de aur”, care permit unei persoane să obţină cetăţenia pe baza unei plăţi sau a unei investiţii semnificative.

„Comisia îndeamnă statele membre să abroge imediat eventualele sisteme de dobândire a cetăţeniei prin investiţie şi să se asigure că există controale riguroase pentru contracararea riscurilor pe care le prezintă sistemele de acordare a dreptului de şedere prin investiţie”, se arată într-un comunicat al CE.

Conform acestuia, este posibil ca, în cadrul acestor sisteme, unii cetăţeni ruşi sau belaruşi care fac obiectul sancţiunilor sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina să fi dobândit cetăţenia UE sau accesul privilegiat în UE, inclusiv dreptul de a călători liber în spaţiul Schengen.

Pentru a contracara aceste riscuri imediate, Comisia recomandă statelor membre, de asemenea, să evalueze oportunitatea retragerii cetăţeniei europene acordate în temeiul unui sistem de tip „paşaport de aur” cetăţenilor ruşi sau belaruşi care figurează pe o listă de sancţiuni a UE în legătură cu războiul din Ucraina.

„Cetăţenilor ruşi sau belaruşi care fac obiectul unor sancţiuni ar trebui să li se retragă imediat permisele eliberate în cadrul unui sistem de acordare a dreptului de şedere prin investiţie. Această măsură ar trebui să fie luată în urma unei evaluări individuale şi să respecte principiul proporţionalităţii, drepturile fundamentale şi legislaţia naţională a statelor membre. Aceste măsuri ar trebui să li se aplice cetăţenilor ruşi sau belaruşi care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina”, se mai arată în comunicat.

„Valorile europene nu sunt de vânzare. Considerăm că vânzarea cetăţeniei prin intermediul <paşapoartelor de aur> este ilegală în temeiul legislaţiei UE şi prezintă riscuri grave pentru securitatea noastră. Deschide uşa corupţiei, spălării de bani şi evaziunii fiscale. Toate statele membre în cauză ar trebui să pună capăt imediat sistemelor prin care se acordă cetăţenie investitorilor. În plus, statele ar trebui să evalueze oportunitatea revocării eventualelor <paşapoarte de aur> eliberate deja persoanelor sancţionate şi altor persoane care sprijină în mod semnificativ războiul lui Putin”, a declarat comisarul pentru justiţie şi consumatori, Didier Reynders.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cetatenie,
comisia europeana,
investitie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.