Acuzaţiile curg lanţ în procesul FTX: Principalii asociaţi ai lui Sam Bankman-Fried, fondatorul celebrei burse crypto intrată în faliment, au pledat vinovaţi în procesul de fraudă intentat de autorităţi. Pedepsele pot ajunge până la 110 ani de închisoare

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 22 decembrie 2022 107 afişări

Acuzaţiile curg lanţ în procesul FTX: Principalii asociaţi ai lui Sam Bankman-Fried, fondatorul celebrei burse crypto intrată în faliment, au pledat vinovaţi în procesul de fraudă intentat de autorităţi. Pedepsele pot ajunge până la 110 ani de închisoare

Doi dintre cei mai apropiaţi asociaţi ai fondatorului FTX, Sam Bankman-Fried, au pledat vinovaţi de fraudă şi au fost de acord să coopereze cu autorităţile americane care investighează prăbuşirea bursei de cryptomonede, a declarat miercuri un procuror federal din Manhattan, potrivit Financial Times.

Damian Williams, procurorul american pentru Districtul Sudic din New York, a anunţat pledoariile de vinovăţie şi acuzaţiile penale împotriva lui Caroline Ellison, fost director executiv al Alameda Research şi Zixiao "Gary" Wang, co-fondator al FTX, într-o scurtă declaraţie video. Biroul său formulase săptămâna trecută opt acuzaţii împotriva lui Bankman-Fried.

Anunţul lui Williams vine imediat după ce un avion care îl transporta pe Bankman-Fried a decolat din Bahamas, unde acesta a renunţat la dreptul său de a contesta extrădarea în SUA. El urmează să se prezinte la un tribunal din Manhattan chiar joi, unde va fi analizată cererea sa de eliberare pe cauţiune.

Ellison a pledat vinovat pentru şapte capete de acuzare, inclusiv fraudă electronică şi conspiraţie pentru spălare de bani, care prevăd o pedeapsă maximă de 110 ani de închisoare, în timp ce Wang a pledat vinovat pentru patru capete de acuzare de fraudă, cu o pedeapsă maximă de 50 de ani, potrivit acordurilor semnate, consultate de Financial Times.

Documentele au precizat că procurorii nu se vor opune cererilor de eliberare pe cauţiune ale ambilor inculpaţi în anumite condiţii.

În calitate de director executiv al filialei de tranzacţionare FTX, Ellison "a folosit activele clienţilor FTX pentru a plăti datoriile Alameda" şi a deturnat miliarde de dolari din banii deponenţilor către companie pentru a umple gaura provocată de prăbuşirea pieţei cryptografice din luna mai, se susţine în plângerea SEC.

CFTC a declarat că Wang a contribuit la crearea unora dintre algoritmii care au stat la baza FTX, ceea ce a permis Alameda "să menţină o linie de credit practic nelimitată" la bursă, oferindu-i un "avantaj nedrept" faţă de deponenţii obişnuiţi.

Un avocat al lui Wang, Ilan Graff, a declarat: "Gary îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile sale şi îşi ia în serios obligaţiile de martor cooperant".

Departamentul de Justiţie al SUA a depus săptămâna trecută acuzaţii împotriva lui Bankman-Fried, susţinând că a orchestrat "una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Americii" prin deturnarea activelor clienţilor de la FTX către Alameda Research. El a fost arestat în Bahamas, unde locuieşte. Bankman-Fried se confruntă, de asemenea, cu procese civile paralele din partea SEC şi CFTC.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.