ACUE: Distribuitorii din energie au investit cu 500 milioane de lei mai mult decât erau obligaţi

Autor: Carol Dan Postat la 21 aprilie 2015 43 afişări

Federaţia Patronală a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) susţine că distribuitorii de electricitate şi gaze au investit cu 500 milioane lei mai mult decât erau obligaţi prin contractele de privatizare şi cere "să se pună punct" acuzaţiilor privind nerespectarea obligaţiilor.

Potrivit ACUE, companiile din sectorul distribuţiei de gaze naturale şi electricitate nu doar că şi-au îndeplinit în totalitate obligaţiile de investiţii asumate prin contractele de privatizare semnate în anul 2005 cu statul român, ci chiar "le-au depăşit semnificativ".

"Aceasta este concluzia Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, prezentată într-un raport transmis Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul", arată ACUE într-un comunicat.

Din ACUE fac parte companii precum E.ON România, GDF Suez Energy România, Distrigaz Sud Reţele, ENEL România, CEZ România, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST. Multe dintre aceste companii au intrat pe piaţa românească de electricitate sau gaze naturale în urma unor privatizări ale unor societăţi deţinute de statul român.

Comunicatul ACUE precizează că investiţiile companiilor ENEL Distribuţie Muntenia Sud, ENEL Distribuţie Banat, ENEL Distribuţie Dobrogea, E.ON Distribuţie Moldova, CEZ Distribuţie, GDF Suez Energy Romania şi E.ON Gaz Distribuţie pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor au totalizat peste 1,877 miliarde de lei (423,7 milioane de euro), ceea ce reprezintă o depăşire cu 575 de milioane de lei (aproape 130 milioane de euro) a obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare.

"Această recunoaştere oficială a eforturilor investiţionale susţinute realizate de către companiile din sectorul distribuţiei de energie şi gaze ar trebui să pună punct acuzaţiilor vehiculate în ultimii ani potrivit cărora operatorii din domeniu nu şi-ar fi respectat obligaţiile asumate pentru perioada post-privatizare", potrivit ACUE.

Anul trecut, un vicepreşedinte al ANRE afirma că Autoritatea este "extrem de preocupată" de modul în care distribuitorii de energie respectă reglementările întrucât a primit din ce în ce mai multe sesizări de "comportamente abuzive". El a adăugat că ANRE vrea ca preţul energiei distribuite să fie unul "corect", stabilit pe baze corecte şi justificate.

Investiţiile în reţele derulate de distribuitorii şi furnizorii de electricitate şi gaze naturale sunt recunoscute în facturile plătite de consumatori de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Federaţia ACUE a fost nemulţumită, la începutul acestui an, de un ordin al ANRE prin care rata reglementată a rentabilităţii aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionari a fosr redusă la 7,7%, de la nivelul anterior de 8,5%. Din acest motiv, o serie de companii din ACUE au decis să se adreseze instanţelor de judecată pentru anularea ordinului ANRE.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are aproximativ 25 de membri. Companiile din asociaţie au un număr total de peste 20.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 4 miliarde de euro.

"Sistemul energetic românesc are o nevoie stringentă de investiţii, iar companiile din domeniu îşi reafirmă angajamentul de a continua să depună eforturi susţinute pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de distribuţie şi creşterea siguranţei, dar şi a calităţii serviciilor. Pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite este nevoie de asigurarea unui climat economic şi fiscal stabil, predictibil şi prietenos, care să ofere încredere pentru ca investiţiile să fie puse în aplicare", precizează ACUE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ACUE,
INVESTIŢII,
/actualitate/acue-distribuitorii-din-energie-au-investit-cu-500-milioane-de-lei-mai-mult-decat-erau-obligati-14132199
14132199
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.