Acţiunile Reddit vor începe tranzacţionarea la 34 de dolari în cea mai mare ofertă publică iniţială a unei companii de social media din ultimii ani. Evaluare de 6,4 mld. dolari pentru o companie care nu a avut niciodată profit. Joi, debutul pe Wall Street

Autor: Liviu Popescu Postat la 21 martie 2024 24 afişări

Acţiunile Reddit vor începe tranzacţionarea la 34 de dolari în cea mai mare ofertă publică iniţială a unei companii de social media din ultimii ani. Evaluare de 6,4 mld. dolari pentru o companie care nu a avut niciodată profit. Joi, debutul pe Wall Street

Compania de social media Reddit şi-a evaluat acţiunile la 34 de dolari înainte de debutul său public aşteptat joi la New York, ajungând astfel în partea superioară a preţului orientativ anterior, ceea ce îi conferă o evaluare de 6,4 miliarde de dolari, scrie publicaţia Financial Times.

Preţul, anunţat de companie, plasează evaluarea Reddit cu mult sub valoarea de 10 miliarde de dolari pe care a primit-o la ultima sa strângere de fonduri privată din 2021. Pe baza numărului de acţiuni în circulaţie imediat după IPO, preţul implică o capitalizare de piaţă de 5,4 miliarde de dolari. Incluzând opţiunile care probabil vor fi exercitate, valoarea ajunge la 6,4 miliarde de dolari.

Stabilirea preţului în partea superioară a intervalului reprezintă un vot de încredere în perspectivele companiei. La începutul zilei, acţiunile Astera Labs, un grup legat de infrastructura AI, au crescut cu 72% în debutul lor public pe bursa Nasdaq - un salt care a dat un impuls la cartea de oferte publice iniţiale a Reddit, potrivit unor persoane familiare cu afacerea.

În total, IPO-ul a strâns 519 milioane de dolari pentru Reddit şi încă 229 de milioane de dolari pentru acţionarii existenţi care au vândut acţiuni în cadrul vânzării. De asemenea, aproximativ 2 milioane de acţiuni au fost alocate utilizatorilor şi moderatorilor loiali ai site-ului.

Cererea pentru oferta publică iniţială a crescut în timpul turneului de prezentare, astfel încât acţiunile Reddit au fost subscrise de peste 10 ori, potrivit unor surse ale FT.

Tranzacţionarea urmează să înceapă la Bursa de Valori din New York sub simbolul "RDDT".

Oferta publică iniţială a Reddit a atras atenţia ca fiind prima companie de profil înalt care a devenit publică pe o piaţă altfel îngheţată în ultimii doi ani. Aceasta este considerată un test pentru apetitul pentru potenţialele listări pentru restul anului, deşi are şi provocări unice, inclusiv riscul de a deveni un "meme stock" .

În perioada premergătoare ofertei publice iniţiale, Reddit, cu sediul în San Francisco, şi-a înăsprit politicile de moderare, altădată laxe, pentru a-şi dezvolta activitatea de publicitate, care a reprezentat cea mai mare parte din vânzările sale de 804 milioane de dolari de anul trecut. Reddit nu a înregistrat niciodată profit anual. A înregistrat o pierdere de 91 de milioane de dolari în 2023, potrivit documentelor de reglementare.

În timpul turneului său itinerant, Reddit a declarat că intenţionează să îşi diversifice veniturile, de exemplu adăugând funcţii de comerţ electronic şi vânzând datele sale către grupuri de inteligenţă artificială.

Steve Huffman, directorul executiv al Reddit, a vândut 500.000 din acţiunile sale în cadrul IPO, indicând că va câştiga 17 milioane de dolari. De asemenea, el urmează să primească premii suplimentare în acţiuni ca urmare a listării care evaluează compania la peste 5 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.