Acţiunile globale, din nou în scădere pe fondul înrăutăţirii perspectivelor economice. Evoluţia vine după ce dolarul a ajuns la paritate cu euro pentru prima dată în ultimii 20 de ani

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 12 iulie 2022 25 afişări

Acţiunile globale, din nou în scădere pe fondul înrăutăţirii perspectivelor economice. Evoluţia vine după ce dolarul a ajuns la paritate cu euro pentru prima dată în ultimii 20 de ani

Pieţele internaţionale de capital înregistrau scăderi în după-amiaza zilei de marţi, 12 iulie, într-un moment în care investitorii anticipează datele privind inflaţia din Statele Unite şi cântăresc riscurile reprezentate de focarele de Covid-19 şi posibilitatea unei noi recesiuni, scrie Business Insider.

Ieri, dolarul a ajuns la paritate cu euro pentru prima dată în ultimii 20 de ani şi a atins minimul ultimilor 24 de ani prin raport cu yenul japonez, ştirile trăgând în jos preţurile acţiunilor şi mărfurilor la nivel mondial. În Europa, Rusia a oprit temporar livrările de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream şi a accentuat riscurile privind o recesiune la nivelul continentului.

Indicele global MSCI All-World Index se deprecia cu 0,5% la ora publicării ştirii, iar contractele futures pe S&P 500, Dow Jones şi Nasdaq 100 scădeau cu 0,5%-0,6%, ceea ce sugerează că bursele americane îşi pot continua evoluţia negativă de luni.

La Bucureşti, indicele BET era pe plus cu 0,1%, iar FTSE 100 din Londra cobora cu 0,4%. DAX 30 din Frankfurt pierdea 0,85%, în timp ce indicele paneuropean Stoxx 600 scădea cu 0,5%, conform MarketWatch.

Săptămâna aceasta, investitorii internaţionali îşi îndreaptă atenţia asupra sezonului de raportări la T2/2022 din Statele Unite, iar „datele privind inflaţia americană vor fi principalul element de interes mâine”, spune Jim Reid, strateg în cadrul gigantului bancar german Deutsche Bank.

Analiştii se aşteaptă ca inflaţia din SUA să fi crescut de la 8,6% în mai la 8,8% în iunie, fapt ce ar determina o nouă serie de majorări ale ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală, instituţia punând în balanţă nevoia de a controla inflaţia şi riscurile impuse de o potenţială recesiune.

Estimările legate de inflaţie s-au diminuat în ultimele săptămâni, indicând că investitorii sunt de părere că banca centrală din SUA va reuşi să controleze cu succes presiunile inflaţioniste, asumându-şi riscul de a genera o încetinire a economiei.

Dolarul a devenit astfel un beneficiar major al temerilor privind economia globală  şi al măsurilor de înăsprire a politicilor monetare. În consecinţă, moneda unică europeană a ajuns ieri la cel mai scăzut nivel prin raport cu dolarul din ultimii 20 de ani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.