Acţiunile Deutsche Bank îşi continuă scăderea dramatică pentru a doua zi consecutivă şi înregisterează un declin de 12% după ce creditorul a anunţat ultimul plan masiv de reorganizare

Autor: Alex Ciutacu Postat la 09 iulie 2019 34623 afişări

Acţiunile Deutsche Bank îşi continuă scăderea dramatică pentru a doua zi consecutivă şi înregisterează un declin de 12% după ce creditorul a anunţat ultimul plan masiv de reorganizare

UPDATE. Acţiunile celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, continuă să scadă în şedinţa de marţi, după ce luni au închis cu o scădere de circa 6% pe bursa din Franfurt – pe fondul valului de concedieri anunţat de creditor.

Astfel, marţi la ora 12.20, acţiunile Deutsche Bank se tranzacţionau la 6,4 euro per acţiune, în scădere cu 5,6% de la începutul şedinţei de tranzacţionare, la o capitalizare bursieră de aproape 13,2 miliarde euro, cumulând o scădere de circa 12% de la anunţul privind concedierea a 18.000 de oameni şi până la momentul redactării acestui articol.

Potrivit Reuters, analiştii spun că CEO-ul Christian Sewing, care a preluat frâiele băncii în urmă cu un an, a luat o decizie bună în privinţa închiderii birourilor de tranzacţionare, însă pun la îndoială capacitatea de a pune planul în aplicare într-un climat cu dobânzi scăzute în care băncile americane câştigă pas cu pas piaţa germană.

„Eliminarea activităţilor de tranzacţionare volatile, subperformante şi care solicită mult capital, corelată cu reduceri ulterioare la nivelul costurilor operaţionale, ar trebui să îmbunătăţească profitabilitatea, însă riscurile pe care le prezintă execuţia sunt ridicate”, notează agenţia de rating Fitch.

Luna trecută, Fitch a atribuit băncii rating-ul „BBB”, cel mai redus statut investiţional.

Acţiunile gigantului Deutsche Bank se tranzacţionau luni la ora 16.50 în scădere cu 6,5% în contextul în care creditorul german a lansat un program masiv de restructurare, care va elimina aproape o cincime din forţa de muncă a instituţiei financiare, potrivit CNBC.

Astfel, luni la ora 16.50, acţiunile Deutsche Bank se tranzacţionau pe bursa de la Frankfurt la valoarea de 6,7 euro per acţiune, în scădere cu 6,5% de la începutul şedinţei de tranzacţionare, la o capitalizare bursieră de aproape 13,9 miliarde euro.

Deprecierea acţiunilor băncii vine pe fondul unui program masiv de restructurare anunţat de şefii Deutsche Bank, în urma căruia va desfiinţa 18.000 de locuri de muncă până în 2022, şi va închide divizia globală de tranzacţionare acţiuni, în încercarea de a-şi îmbunătăţi profitabilitatea.

Printre planurile board-ului se numără şi crearea unei „bănci proaste”, cu active mai puţin performante de 74 miliarde euro. Pentru al doilea trimestru din acest an, analiştii citaţi de CNBC se aşteaptă ca Deutsche Bank să raporteze o pierdere netă de 2,8 miliarde euro.

Annette Weisbach, directorul financiar al Deutsche Bank, susţine că aceasta va fi ultima încercare majoră de a reorganiza banca în drumul spre profitabilitate. În urma acestor schimbări, Deutsche Bank ar trebui să rămână cu 74.000 de angajaţi la nivel global şi ar trebui să îşi reducă costurile operaţionale ajustate cu un sfert, până la 17 miliarde euro.

Deutsche Bank nu a reuşit să revină la dimensiunea şi profitabilitatea de dinainte de criza financiară din 2008, iar de atunci a fost afectată atât de criza creditului din Europa de la începutul deceniului, cât şi de o serie de scandaluri şi amenzi. Cea mai recentă încercare de a redeveni profitabilă, a adus banca germană la masa negocierii pentru o fuziune cu creditorul Commerzbank, însă discuţiile au eşuat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.