A început lupta pe boicotul referendumului din toamnă

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 iunie 2013 80 afişări

Camera Deputaţilor va avea numai 300 de deputaţi, la care se vor adăuga cei ai minorităţilor naţionale, iar Senatul, unde numărul de aleşi va fi stabilit prin lege organică, va deveni cameră reprezentativă pentru noile regiuni de dezvoltare, a decis Comisia constituţională.

A început lupta pe boicotul referendumului din toamnă

Aceasta a fost singura concesie parţială făcută rezultatelor referendumului din 2009; în rest, nici parlament unicameral şi nici limitarea la 300 a numărului total de parlamentari n-au ajuns în textul adoptat de comisie. De asemenea, nu va fi permis nici votul prin corespondenţă şi nici contra traseismului politic nu a fost luată vreo măsură, singura prevedere adoptată în această săptămână în privinţa comportamentului aleşilor fiind interzicerea formării de grupuri parlamentare noi în cursul unei legislaturi.

În următoarele zile se va decide şi soarta sistemului de vot, pe care PSD şi PNL îl doresc uninominal pur, în timp ce opoziţia vrea întoarcerea la votul pe liste. Singurul lucru decis până acum în privinţa sistemului de vot este că noua Constituţie nu va avea nicio prevedere care să permită votul prin corespondenţă.

Prin urmare, PDL a anunţat că va boicota referendumul constituţional din toamnă, motivând că USL nu respectă voinţa poporului de la referendumul din 2009. În acelaşi timp, zece ONG-uri civice pregătesc o campanie pentru un vot negativ la acelaşi referendum, întrucât dezaprobă lipsa de receptivitate a comisiei faţă de o serie de propuneri ale societăţii civile, între care întărirea instituţiei Avocatul Poporului sau obligarea instituţiilor de media să facă publice sursele lor de finanţare şi acţionariatul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/a-inceput-lupta-pe-boicotul-referendumului-din-toamna-10943247
10943247
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.