A doua economie a lumii este lovită de tsunami: Exporturile Chinei au scăzut la minimul ultimilor trei ani după ce ridicarea politicilor anti-COVID a lăsat pandemia să faca ravagii

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 13 ianuarie 2023 569 afişări

A doua economie a lumii este lovită de tsunami: Exporturile Chinei au scăzut la minimul ultimilor trei ani după ce ridicarea politicilor anti-COVID a lăsat pandemia să faca ravagii

Exporturile Chinei au marcat în decembrie 2022 cel mai puternic declin din ultimii trei ani. Factorii de decizie de la Beijing au acum de rezolvat problema unei economii care încetineşte şi a unei pandemii care câştigă teren mai repede ca niciodată, scrie Financial Times.

În contrast cu exporturile, care au explodat în primii ani ai pandemiei, consumul s-a confruntat cu probleme serioase pe fondul lockdown-urilor. Vânzările cu amănuntul, care sunt un indicator al consumului, au intrat în teritoriu negativ şi au suferit o scădere cu 5,9%.

În ultimele luni, guvernul chinez a lansat o serie de măsuri pentru susţinerea sectorului imobiliar, care trece de asemenea printr-o criză, într-o mişcare ce sugerează nevoia urgentă a conducerii de a recăpăta controlul asupra unor probleme economice majore. Pentru China sectorul de real-estate reprezintă 15% din PIB, iar o prăbuşire a acestuia ar însemna un dezastru economic.

În 2022, excedentul comercial al Chinei a atins un nivel record de 878 mld. dolari, pe fondul unui boom din perioada în care COVID-19 crea probleme pe tot globul. Cu toate acexstea, exporturile au scăzut încet dar sigur de la an la an, pe măsură ce cererea globală a încetinit şi focarele de COVID au cuprins ţara.

„Cererea externă a servit drept motor de creştere economică în ultimii trei ani, însă în acest an ea va fi o piedică majoră pentru economie”, a declarat Larry Hu, economist şef în cadrul grupului bancar australian Macquarie.

China va publica marţi cifrele privind evoluţia PIB-ului în 2022 şi este de aşteptat ca aceasta să nu atingă ţinta de 5,5%, ea fiind oricum cea mai mică creştere economică prognozată din ultimele decenii pentru cea de a doua economie a lumii.

Strategia anti-COVID a Chinei a impus costuri economice foarte mari, însă redeschiderea bruscă a ţării a generat sute de milioane de infecţii în doar câteva săptămâni, potrivit estimărilor de la Beijing.

În decembrie, activitatea fabricilor a scăzut la cel mai mic nivel de la începutul pandemiei, potrivit datelor oficiale publicate.

Economiştii urmăresc îndeaproape impactul redeschiderii asupra activităţii economice interne, despre care există speranţa că îşi va reveni .

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
exporturi,
scadere,
economie,
pandemie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.