A cedat si Portugalia. Ce masuri de austeritate ii asteapta pe portughezi dupa acordul cu FMI

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 mai 2011 18 afişări

Premierul portughez in exercitiu, Jose Socrates, a anuntat termenii noului acord de salvare cu UE si FMI, prin care cere asistenta financiara in valoare de 78 de miliarde de euro, din care participarea FMI va fi de 26 de miliarde.

Dobanda imprumutului urmeaza sa fie stabilita ulterior, cel mai probabil la reuniunea din 16 mai a ministrilor de finante din zona euro, insa ce se stie e ca Portugalia va trebui sa reduca deficitul bugetar de la 9,1% din PIB la 5,9% din PIB in acest an (fata de tinta initiala de 4,6%), la 4,5% in 2012 si 3% in 2013.

Creditul include si 12 miliarde de euro destinate pentru sustinerea sistemului bancar afectat de criza, precum si masuri de crestere a veniturilor la buget si de reducere a cheltuielilor, prin inghetarea pensiilor si a salariilor si limitarea angajarilor in sectorul bugetar, taierea pensiilor mai mari de 1.500 de euro, o crestere a taxelor pentru vanzarile de masini si tutun, privatizarea partiala a companiilor energetice si vanzarea companiei nationale aviatice TAP Air Portugal. Perioada de acordare a ajutorului de somaj va fi redusa de la 3 ani la 18 luni.

Termenul limita pentru ca banii de la UE si FMI sa fie accesibili este 15 iunie, cand Portugalia are de platit datorii ajunse la scadenta de aproape 5 mld. euro.

Ministrul de finante Fernando Teixeira dos Santos a apreciat ca pachetul de austeritate impus de UE si FMI va impinge Portugalia in recesiune, estimand ca economia tarii va scade acu 2% in 2011 si cu tot atata in 2012.

Guvernul lui Jose Socrates a demisionat dupa ce parlamentul i-a respins un plan de austeritate care nu facea referire la ajutorul financiar din partea zonei euro si a FMI, insa analistii considera ca Portugalia oricum ar fi ajuns in situatia sa apeleze la acest ajutor mai devreme sau mai tarziu, pe urmele Greciei si ale Irlandei, avand in vedere randamentele tot mai inalte cerute de investitori pentru obligatiunile portugheze. Primavara trecuta, imediat dupa ce Grecia a cerut ajutorul UE si al FMI ca sa evite incapacitatea de plata, guvernul Socrates a anuntat un program de austeritate care prevedea renuntarea la unele investitii cu bani publici, inghetarea salariilor mari si marirea TVA de la 20% la 21%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/a-cedat-si-portugalia-ce-masuri-de-austeritate-ii-asteapta-pe-portughezi-dupa-acordul-cu-fmi-8243647
8243647
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.