40 de ani de Apple. Cum a schimbat o lume intreagă o afacerea incepută intr-un garaj

Postat la 02 aprilie 2016 190 afişări

40 de ani de Apple. Cum a schimbat o lume intreagă o afacerea incepută intr-un garaj

Grupul informatic american Apple, care a marcat vineri cea de-a 40-a sa aniversare, a contribuit la schimbarea unor aspecte ale vietii moderne, cum ar fi felul in care oamenii utilizeaza un calculator sau asculta muzica, inducand in acelasi timp un cult al marcii.

 "Apple a definit modul de viata legat de internet", afirma Tim Bajarin, presedinte al societatii de analiza Creative Strategy. "Daca Intel a fost esential pentru semiconductori si IBM pentru PC-uri, Apple a avut cea mai mare influenta asupra celui mai vast ansamblu de aparate electronice destinate publicului larg", adauga el.

Ca multe legende din Silicon Valley, cea a firmei Apple a inceput intr-un garaj, in orasul californian Cupertino, unde societatea a luat nastere oficial, la 1 aprilie 1976. Si ca multe alte nume mari din sectorul tehnologic, fondatorii ei, Steve Jobs, geniu al marketingului, si Steve Wozniak, inventator al calculatorului Apple, au abandonat studiile universitare inainte de a obtine diploma, dedicandu-se transformarii utilizarii tehnologiilor informatice.

Cu mult inaintea ecranelor tactile si a aplicatiilor mobile de pe iPhone si iPad, prima mare revolutie a Apple a fost calculatorul Macintosh, lansat in 1984 si care a adus informatica la indemana publicului larg.

Odata cu “Mac”-ul a aparut mouse-ul

Calculatorul "Mac" se folosea cu un click dat pe iconitele de pe ecran cu un nou accesoriu, mouse-ul, mult mai simplu decat comenzile tastate pe calculatoarele din acea vreme (care utilizau un limbaj aproape de neinteles pentru cine nu era programator informatic).

"Apple a influentat din plin piata cu Mac, introducand mouse-ul si interfata grafica pentru utilizator", arata Tim Bajarin.

Au urmat iPod in 2001 care, asociat cu magazinul online iTunes, a jucat un rol major in informatizarea pietei muzicii; iPhone in 2007, care a contribuit semnificativ la transformarea smartphone-ului in aparatul electronic de baza pentru publicul larg; si iPad in 2010, care a initiat avantul pietei tabletelor.

Cititi mai multe pe www.incont.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/40-de-ani-de-apple-cum-a-schimbat-o-lume-intreaga-o-afacerea-inceputa-intr-un-garaj-15190904
15190904
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.