15 secrete pe care chelnerul n-o să ţi le spună niciodată

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 13 octombrie 2014 429 afişări

Ce v-ar spune unii chelneri (foarte puţini, e drept) dacă ar fi siguri că pot scăpa fără nicio pedeapsă? Pentru început – când să pleci, ce să nu comanzi, ce se întâmplă cu adevărat în spatele uşilor batante care duc la bucătărie şi ce cred în realitate despre bacşişurile pe care le dai. Iată câteva lucruri pe care nu le veţi găsi niciodată pe meniu şi pe care foarte puţini chelneri ar vrea să vi le spună:

15 secrete pe care chelnerul n-o să ţi le spună niciodată

Despre ce mintim

  1. Nu avem voie să spunem clienţilor că nu ne place un anumit fel de mâncare. Astfel încât dacă întrebaţi chelnerul despre un anumit fel de mâncare şi vi se răspunde "este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare" sunt şanse mari să nu-i placa.
  2. daca cineva cere o bautura complicata si plicticoasa, obisnuiesc sa spun "s-a terminat, nu mai avem, imi pare rau!", cand, in realitate, nu am chef sa o prepar. Dar daca cereti la schimb apa, brusc imi amintesc ca mai pot gasi ceea ce ati cerut la inceput, pentru ca nu vreau sa am o nota foarte mica.

Ce nu vreti sa stiti

  1. chelnerii de obicei nu au timp sa manance, astfel incat vreun fel apetisant de mancare este tinta unor "degustari" a intregii echipe. Toti folosesc, de regula, aceeasi furculita.
  2. daca faceti mare caz de faptul ca supa nu este suficient de calda, ne place sa incalzim lingura in apa extrem de fierbinte si sa urmarim efectele – o impresie foarte puternica – a ceea ce se intampla cand luati prima inghititura.
  3. punem zahar in mancarurile copiilor sa le placa mai mult. Serios. Punem chiar o portie mai mare de zahar in aluatul pentru pizza.

Ce ne innebuneste

  1. daca tot iti doresti apa atat de tare trebuie neaparat sa bati darabana, sa pocnesti din degete sau sa fluieri? Asteapta putin. Vin imediat... in vreo 10 minute.
  2. care este lucrul care in va face cu siguranta pe un chelner sa va urasca? Cereti ceai fierbinte. Este o treaba migaloasa: sa gasesc un ceainic, sa fierb apa, sa iau lamai, apoi si miere, sa aduc o ceasca si o lingurita. Plus plicul de ceai. O multime de munca pentru prea putini bani.

Ce am vrea sa stii

  1. cateodata, cand ai fost extrem de dragut, ii voi spune barmanului "da-mi o marguerita si n-o trece pe nota de plata". Un lucru care nu e benefic pentru firma dar care este contrabalansat de faptul ca exista sanse mari sa te intorci.
  2. daca va certati cu cineva in timpul mesei si dintr-o data un chelner de la masa alaturata isi face de treaba intr-un stil foarte lent, e bine sa intelegeti ca ascultam ce vorbiti.

Cum sa fii un client bun?

  1. striga chelnerul pe nume. Cand ma recomand "sunt Ion si in seara asta voi fi chelnerul Dvs.", e minunat daca raspundeti "buna, Ion, cum merge treaba?". Data viitoare cad veniti, intrebati de Ion. Chiar daca nu-mi pot aminti de voi, am toate motivele sa am mare grija de voi.
  2. aveti incredere in chelneri. Spuneti ceva de "e prima data cand venim aici si am vrea sa fie o experienta pozitiva. Cam asta e bugetul nostri". Chelnerul va fi in extaz.

Ce trebuie sa stiti despre Valentine's Day?

  1. faceţi rezervări din timp. Restaurantele nu au un număr nelimitat de mese pentru două persoane şi au nevoie de timp pentru a face aranjamente.
  2. Nu cereţi în căsătorie la restaurant persoana pe care aţi ales-o. Este un clişeu teribil. Dar dacă totuşi vreţi să o faceţi, avertizaţi-ne ca să vă putem da o masă într-un colţ. Nimic nu e mai rău decât o femeie care plânge în mijlocul unui restaurant.
  3. pentru ca Valentine's Day este anul acesta intr-o zi de luni, iesiti in oras vineri sau sambata. Cele mai multe restaurante vor servi meniurile speciale si in week-end.

Ce trebuie sa stiti despre bacsis

15. daca plecati uitand sa lasati bacsis, chelnerul nu primeste nimic. Si se intampla adesea in cazul celor care au baut cateva sticle de vin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
secrete,
bucatarie,
mancare,
nota,
restaurant
/actualitate/15-secrete-pe-care-chelnerul-n-o-sa-ti-le-spuna-niciodata-13378560
13378560
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.