100 Cei mai admiraţi CEO din România - Javier Garcia del Valle, Happy Tour: „În istoria unei companii, momentele tensionate vor fi multe. Nu există altfel.”

Postat la 11 ianuarie 2023 137 afişări

100 Cei mai admiraţi CEO din România - Javier Garcia del Valle, Happy Tour: „În istoria unei companii, momentele tensionate vor fi multe. Nu există altfel.”

Javier Garcia del Valle a fost în varii poziţii de top management din industria turismului, inclusiv pe pieţe internaţionale din SUA, Europa şi China. Din 2009, Javier este la conducerea Happy Tour, deţinută până anul trecut de GED Capital, când a efectuat un management buy out şi a preluat businessul. Concluzia sa după trei decenii de experienţă ca lider? Momentele tensionate nu lipsesc din niciun business.

1. Care este calitatea indispensabilă pentru un lider din mediul de afaceri?

Ar fi multe, nu ştiu dacă m-aş putea limita doar la una. Totuşi, aş zice ca perseverenţa/rezilienţa este foarte importantă. Un business, oricare ar fi acela, va avea momente de răscruce şi dacă la primul impediment renunţi, nu ai cum să mergi mai departe, să creşti, să te dezvolţi dacă te împotmoleşti la primul hop. Şi hopuri vor fi multiple. Dacă ne raportăm la industria noastră, turismul, doar în ultimul an am avut pandemie, război, Blue Air, zboruri anulate, overbooking. Dacă nu perseverăm, nu reuşim să le depăşim şi să mergem mai departe, businessul nu va fi pe drumul cel bun. Şi acesta este doar un exemplu. În istoria unei companii, momentele tensionate vor fi multe. Nu există altfel.

2. Dar care sunt calităţile specifice liderilor din România?

Perseverenţa, rezilienţa, cum spuneam mai sus, viziunea, adaptabilitatea la schimbări, flexibilitate, sinceritate, şi nu în ultimul rând, creativitate şi puţină nebunie (nebunie bună). 

3. Care sunt cele mai mari defecte ale liderilor prezentului în România?

În fiecare lider bun sunt şi părţi negative, dar unul bun va putea să le recunoască şi va încerca să le îmbunătăţească.

 4. Brand personal vs. brandul companiei ce este mai important pentru un lider din business şi de ce?

Ambele sunt la fel de importante. Un lider poate atrage business şi poate susţine brandul companiei. Este asociat cu compania şi odată ce el dispare din peisaj, oricare ar fi motivul, compania poate fi afectată. Cred că brandul personal se aplică foarte mult la companiile locale, unde antreprenorul este de cele mai multe ori asociat cu firma pe care a infiinţat-o. Antreprenorul, liderul, aduce şi menţine businessul. Pe de altă, în cazul multinaţionalelor, companiilor vechi pe piaţă, care au lideri cu mandate de timp limitate, brandul de companie e cel care dă valoare adăugată businessului şi cu cât businessul este mai mare, cu atât brandul atârnă mai mult greu balanţa.

5. Sunteţi prezent activ pe reţelele de socializare sau preferaţi discreţia în termeni de vizibilitate? De ce ?

Sunt prezent, teoretic, pe toate reţelele de socializare. Practic, sunt activ mai mult pe LinkedIn, pentru că mă identific mai bine cu publicul de acolo. Nu sunt genul care postează zi de zi, face poze la orice moment, de aceea am o prezenţă mai limitată pe Instagram sau Facebook.

6. Ce credeţi că îi face pe angajaţi fericiţi şi cum v-aţi propus să atingeţi acest obiectiv, al fericirii colegilor?

Dacă până înainte de pandemie, cei mai mulţi angajaţi erau fericiţi datorită salariilor, bonusurilor etc. acum lucrurile s-au mai schimbat. Oamenii au nevoie să se simtă apreciaţi, să fie încurajaţi să se dezvolte, să fie prioritari pentru companie. Un mediu de lucru plăcut, o echipă solidă, traininguri, mod de lucru hibrid sunt doar câteva din lucrurile care contează foarte mult pentru angajatul din ziua de azi. Noi ne-am adaptat strategia de HR la aceste lucruri.

7. Dar ce vă aduce dvs. fericirea la locul de muncă ?

Echipa. Mă bucur să văd că avem o echipa puternică. Am pierdut oameni importanţi din cauza pandemiei, şi încă le simt lipsa, dar am reuşit să păstrăm foarte mulţi oameni buni, vechi, şi am reuşit să întregim echipa, inclusiv cu oameni tineri, dar foarte profesionişti.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.