Gangnam Style: dansul controversat care produce milioane de euro

Autor: Ioana Matei Postat la 02 decembrie 2012 131 afişări

A câştigat milioane de dolari în mai puţin de jumătate de an, producătorii şi firmele relaţionate s-au îmbogăţit la rândul lor, iar la nivel mondial a produs o veritabilă isterie. Efectele muzicii lui Psy se propagă însă dincolo de industria muzicală, dovadă că acţiunile firmei tatălui său au crescut cu 500%, vânzările de băuturi şi mâncare coreeană sunt pe pantă ascendentă, iar artistul a fost numit de oficialii ţării "un exemplu de creativitate şi competitivitate internaţională". Mai spun şi că "Psy face parte din strategia economică", de vreme ce ţara aşteaptă mai mulţi turişti anul viitor numai pentru că măcar o parte din fanii artistului s-ar putea simţi îndemnaţi să calce graniţa Coreei de Sud.

Cristian Dumitru are 29 de ani şi este actor, showman şi comediant. A absolvit facultatea de teatru, iar acum are, printre alte câteva proiecte sporadice şi un one man show de stand-up comedy, pe care îl perfecţionează de opt ani în localurile din Capitală. Într-o seară bună adună 150 de oameni, număr record pentru publicul lui, iar show-ul care îi face să râdă mai nou este unul în "stil Gangnam". Întrebaţi dacă au văzut videoclipul, doar câţiva dintre spectatori au recunoscut că ştiau ceva despre acest stil. Dumitru constată că acesta este modul în care sud-coreeanul s-a evidenţiat: "Sunt două moduri prin care te poţi face remarcat: să fii foarte inteligent sau să fii penibil la maximum. Cred că Psy face parte din cea de-a doua categorie". Dumitru este unul din cei aproape un miliard de oameni care au asistat la isteria Gangnam Style.

Este şi una dintre "afacerile" din mediul artistic care au speculat succesul lui Psy, deşi Dumitru spune că "faptul că ies şi bani din acest lucru este un bonus pe lângă aplauzele de la final". Parte din aplauze se datorează sud-coreeanului Psy şi celui mai urmărit videoclip din toate timpurile: Gangnam Style. "Viral" este termenul folosit pentru modul în care acesta s-a răspândit, ajungând numărul unu în clasamentele muzicale din peste 30 de ţări, printre care Anglia, Australia şi SUA. Iar virusul de origine sud-coreeană este un produs al tehnologiei de azi, care generează nu numai recorduri în materie de vizualizări, like-uri şi rezultate la căutarea pe Google, ci şi afaceri de milioane. Veniturile aduse strict de piesă erau estimate cu o lună în urmă la 13,4 milioane de dolari. Impactul depăşeşte însă mult graniţa milioanelor de euro şi este chiar imposibil de calculat. Pe scurt, videoclipul oficial va ajunge la un miliard de vizualizări în curând, fiind prima piesă care atinge acest prag pe YouTube.

Cum văd oamenii performanţa lui Psy? I-am întrebat pe Facebook (căci cum altfel să vorbeşti despre un produs al onlineului decât online!?). Ei ne-au răspuns: este "un semnal de alarmă al intelectului oamenilor de pe întreg mapamondul", "nu are rimă, nu are ritm, dacă nu ar avea videoclip, probabil te-ai plictisi îngrozitor ascultându-l", Psy "este un maimuţel care sare haotic şi pare şi aritmic", dar "trebuie să fi ieşit din grotă ca să nu fi auzit de el" şi "este un videoclip care scrie istorie, partea neagră a istoriei". Madonna a realizat un mash-up cu artistul sud-coreean în timpul unui concert, iar preşedintele Google, Eric Schmidt, a avut o încercare nereuşită de imitare a dansului în timpul unei vizite la Seul. Nici politicienilor nu le este străin: presa internaţională relatează că Psy a fost numit de secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, "o forţă a păcii mondiale", iar în dimineaţa alegerilor din SUA, Barack Obama a declarat la o staţie locală de radio că i-ar ieşi mişcările lui, dar că "balul inaugural nu este momentul potrivit, aş încerca mai degrabă să fac un dans privat pentru Michelle". Politicienii britanici au încercat deja stilul "Gangnam" pentru soţiile lor: prim-ministrul britanic David Cameron şi primarul londonez Boris Johnson au executat un dans special pentru soţii într-o adunare privată din septembrie, când s-au retras pentru relaxare. Publicaţia The Independent vorbeşte despre cum biletele la un discurs al lui Psy, susţinut la Universitatea Oxford, au avut o cerere atât de mare încât au fost acordate prin tragere la sorţi, metodă care nu a fost folosită în cazul discursului candidatului la preşedinţie John McCain şi nici când Dalai Lama, Michael Jackson sau Maica Tereza au vorbit studenţilor. Aşa că în sala unde au reverberat mai demult vocile lui Gladstone, Salisbury şi Winston Churchill, Psy a vorbit despre cum a muncit timp de 30 de nopţi pentru a găsi dansul pe calul invizibil: "Am încercat să imit totul: elefantul, maimuţa, cangurul, soarele şi luna. A existat o presiune mare pentru că în Coreea inventasem deja cinci mişcări celebre". Imediat după, ziarul The Guardian se întreba dacă poate cineva omorî stilul Gangnam.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
gangnam style,
psy,
afaceri,
muzica
/cover-story/gangnam-style-dansul-controversat-care-produce-milioane-de-euro-10361157
10361157
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.