Care este singura unitate de cazare din zona Transilvaniei inclusă în celebrul Ghid Michelin. Aceasta se află într-un sat din judeţul Mureş

Autor: Miruna Diaconu Postat la 22 septembrie 2025 21048 afişări

Ghidul Michelin, cel mai vechi şi prestigios reper internaţional al ospitalităţii, a inclus recent în selecţia sa Bethlen Estates Transylvania, aceasta fiind singura unitate din zona Transilvaniei aflată pe cunoscuta listă. Însă, în micul sat Criş din judeţul Mureş, luxul nu înseamnă să urmezi şabloane, ci să trăieşti autenticitatea – o poveste în care liniştea, confortul şi patrimoniul sunt personajele principale.

Aici, luxul înseamnă să dormi sub grinzi de lemn din secolul al XVIII-lea restaurate de meşteşugari locali, să te trezeşti cu ciripitul păsărilor în locul zgomotului urban şi să mănânci mâncare care provine direct din grădinile, pădurile şi fermele din jur. Este siguranţa liniştită că totul, de la mobilierul din cameră până la aromele din farfurie, este conectat la o poveste, un loc şi o tradiţie”, spune Nikolaus Bethlen, cel care împreună cu familia sa dezvoltă în prezent Bethlen Estates Transylvania. Într-o lume în care luxul este tot mai mult definit prin opulenţă, Bethlen Estates îşi propune să arate că luxul e şi altceva, nu cel încadrat în anumite şabloane, cât ceva care are la bază autenticitatea, liniştea, confortul discret şi patrimoniul.

„Recent, am avut un oaspete care s-a plâns că nu i-a fost servit avocado la micul dejun şi a considerat acest lucru ca dovadă că nu suntem o destinaţie de lux. Pentru noi, luxul nu înseamnă neapărat elemente importate sau simboluri generice de confort”, spune el. Bethlen Estates Transylvania a fost adăugat recent în lista de recomandări a Ghidului Michelin, recunoscut la nivel internaţional ca un standard al calităţii în industria ospitalităţii, fiind cel mai vechi şi mai cunoscut ghid al hotelurilor şi restaurantelor din toată lumea, pe lângă alte 11 unităţi de cazare din România. Totuşi, din zona Transilvaniei, Bethlen Estates este singura unitate inclusă în acest ghid.

Nikolaus Bethlen a condus operaţiunile fondului de investiţii Mid Europa Partners pe plan local şi a ales să dezvolte împreună cu familia sa proiectul din domeniul ospitalităţii, singura investiţie în turism a familiei. Satul Criş nu a fost ales la întâmplare pentru a dezvolta proiectul, ci este locul în care strămoşii săi au trăit. Nikolaus Bethlen a cumpărat de-a lungul timpului mai multe clădiri din sat, aflate în diferite stadii de degradare pentru a duce istoria locului mai departe. Astăzi, Bethlen Estates este format din trei unităţi de cazare, anume  Casa Depner, cu două dormitoare, Casa Administratorului, cu patru camere, şi Hambarul din Colţ, cu patru camere care pot fi rezervate individual. Fiecare casă are însă povestea ei şi propriul său caracter, motiv pentru care, atunci când sunt renovate, se ţine cont de acest aspect astfel încât să fie păstrat elementul de autenticitate. „Ideea de a transforma casele într-un hotel boutique a fost una graduală, nefiind planificată de la început, astfel încât dezvoltarea s-a făcut treptat. Suntem un mic hotel de familie, cu 20 de paturi în prezent, care creşte organic şi lent. Ceea ce a început ca o viziune de a salva patrimoniul familiei a devenit, pas cu pas, o destinaţie ce primeşte călători din întreaga lume. Fiecare restaurare a fost realizată cu grijă, implicând meşteşugari locali, respectând tehnicile tradiţionale şi adaptând fiecare clădire la confortul modern, fără a-i compromite caracterul”, explică Nikolaus Bethlen.

Anul viitor, familia Bethlen îşi doreşte să deschidă o a patra casă, în care a funcţionat cândva şcoala săsească, unde vor exista 12 paturi şi un restaurant de fine dining. Proiectul este însă în continuă dezvoltare, familia Bethlen deţine mai multe case în sat, însă acestea sunt renovate şi deschise pe parcurs. „Deţinem mai multe case care aşteaptă să fie renovate. Pentru că toate investiţiile s-au făcut din fonduri proprii, renovăm câte o casă pe rând. Nu este ideal din punct de vedere al businessului, dar este sănătos pentru dezvoltare, pentru că astfel putem îmbunătăţi gradual. Această abordare garantează că fiecare restaurare primeşte atenţia cuvenită şi că dezvoltarea noastră nu vine în detrimentul calităţii, autenticităţii sau sustenabilităţii”, explică el. Antreprenorul îl numeşte “proiect multigeneraţional”, existând mereu loc de îmbunătăţiri şi extinderi. Bethlen Estates reuşeşte să atragă nu doar turişti din România, dar şi din SUA şi Marea Britanie, curioşi de ce înseamnă autenticitatea într-un sat din Transilvania. „Toate casele au primit numeroase solicitări, de la familii private până la cluburi exclusive care au dorit să organizeze experienţe dedicate aici. Pentru noi, anul trecut a fost deja unul foarte bun, iar 2025 se conturează şi mai promiţător, cu o rată de ocupare mai mare în sezonul de vară. În fiecare an depăşim aşteptările”, explică el. La Bethlen, nu doar cazarea şi mâncarea fine dining sunt căutate, dar şi diferite activităţi, de la picnicuri gourmet, la tururi cu biciclete electrice şi până la vânătoare de trufe în sezon, cât şi zboruri cu balonul cu aer cald, helibiking, heliskiing şi călărie prin parteneri locali. „Acest mix de experienţe lente şi opţiuni pline de adrenalină reflectă diversitatea Transilvaniei: poate fi atât un refugiu liniştit, cât şi un loc al aventurii. Privind spre viitor, intenţionăm să extindem şi mai mult gama de activităţi, păstrând mereu principiul de a conecta oaspeţii la pământul şi cultura din jur”, conchide Nikolaus Bethlen.   


Suntem un mic hotel de familie, cu 20 de paturi în prezent, care creşte organic şi lent. Ceea ce a început ca o viziune de a salva patrimoniul familiei a devenit, pas cu pas, o destinaţie ce primeşte călători din întreaga lume.

Nikolaus Bethlen, proprietar, Bethlen Estates Transylvania


Întrebările oaspeţilor, răspunsurile gazdelor:

Care este cea mai populară casă printre vizitatori?

The Caretaker’s House, cu piscina privată.

Care sunt cele mai aglomerate perioade ale anului?

August şi, mai ales, octombrie – luna mea preferată. În octombrie, culorile peisajului sunt extraordinare, iar recolta aduce la viaţă bogăţia Transilvaniei, atât în gastronomie, cât şi în atmosferă.

Cu cât timp înainte recomandaţi să se facă o rezervare?

Depinde de sezon, dar de obicei recomandăm cu o lună înainte, cu excepţia sărbătorilor naţionale, când sunt necesare chiar şase luni. (Încurajăm rezervările timpurii, pentru că avem o capacitate limitată şi vrem ca oaspeţii să îşi asigure casa preferată.)

Care este preparatul emblematic al restaurantului?

Nu avem un singur preparat „semnătură”, deoarece meniul lui Chef Róbert Tordai se schimbă constant. Este influenţat de anotimpuri, de ritmul zilnic al naturii şi de inspiraţia din bucătărie. Această evoluţie continuă şi surpriza fiecărei mese sunt exact ceea ce oaspeţii apreciază cel mai mult.

Care sunt activităţile preferate ale oaspeţilor?

Picnicurile în pajiştile cu flori sălbatice sunt poate cele mai îndrăgite, pentru că îmbină gastronomia, natura şi liniştea. Tururile cu biciclete electrice prin satele săseşti, degustările de vin şi vizitele ghidate ale domeniului se bucură şi ele de popularitate, în timp ce iubitorii de aventură preferă zborurile cu balonul şi vânătoarea de trufe.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.