Deceniul pierdut al managerilor români

Autor: Iuliana Roibu Postat la 05 septembrie 2013 957 afişări

Ultimii cinci ani au schimbat semnificativ aspiraţiile factorilor de decizie din companii. Au trecut de la extaz la agonie şi au ajuns acum să aprecieze lucrurile simple, precum păstrarea clienţilor sau stagnarea businessului. Tot cu acestea ar trebui să se mulţumească şi cinci ani de-acum încolo. Revenirea se vede, dar e gri şi e departe.

Cea de a patra ediţie a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey, care cumulează răspunsurile a 668 de directori sau experţi financiari de top din companii importante din România, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Albania şi ţările baltice, indică un mediu financiar instabil şi reduce resursele de optimism pe care le încercau ţările din regiune. 

DACĂ REUŞESC SĂ ÎŞI MENŢINĂ CLIENŢII ŞI SĂ ŢINĂ COSTURILE SUB CONTROL, dacă pot să aibă cât de cât acces la credite şi la echipe talentate, dacă trec de încă un semestru fără scăderea businessului şi dacă însăşi economia ţării doar stagnează, se cheamă că e bine spre foarte bine. Acestea ar fi câteva dintre concluziile desprinse din studiul făcut de Deloitte printre directorii financiari din Europa Centrală şi de Est în primăvara acestui an, Deloitte Central Europe CFO Survey, care cumulează răspunsurile a 668 de directori sau experţi financiari de top din companii importante din România, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Albania şi ţările baltice.

SENTIMENTUL GENERAL AL MANAGERILOR DIN EST, AŞA CUM ESTE REFLECTAT DE STUDIUL DELOITTE, arată că aceştia sunt obişnuiţi cu businessul în valuri de foarte bine şi foarte rău, aşteptând o oarecare echilibrare pentru perioada următoare. Îndemnul companiei de consultanţă către directorii financiari din ţările est-europene este să fie realişti, deoarece o creştere economică susţinută nu va avea loc mai devreme de 2017. Compania a identificat cinci motive din cauza cărora revenirea economică întârzie să apară atât la nivel global, cât şi în CEE: 1. Peste tot în lume băncile nu mai funcţionează cum trebuie şi nu acordă împrumuturi către sectorul corporate sau către populaţie; 2. Programele de austeritate pe care multe guverne din Europa de Est le au în derulare nu conţin componente care să aducă creştere, ceea ce agravează de fapt problemele de dezvoltare din state precum Cehia, Bulgaria sau România; 3. Consumatorii sunt nefericiţi peste tot în lume, nu numai în estul Europei. Oamenii sunt speriaţi de şomaj, de taxele din ce în ce mai mari, de serviciile sociale tot mai proaste şi de faptul că pensiile îşi pierd valoarea; 4. Companiile nu cheltuiesc, iar companiile din zona euro stau pe rezerve de 1,5 trilioane de euro pentru că nu sunt destul de încrezătoare să investească, să facă achiziţii sau să angajeze oameni; 5. Exporturile s-au prăbuşit în toate ţările din regiune, dar în special în România. Deloitte estimează o revenire uşoară a exporturilor în acest an, de 2%, dar chiar şi asta presupune că ar exista o creştere şi o stabilitate semnificative în zona euro, în special în Germania. Oare?

TABLOUL GENERAL ÎN CARE BĂNCILE, GUVERNELE ŞI CORPORAŢIILE NU DAU DRUMUL LA BANI, IAR CONSUMATORII SE LUPTĂ CU SUBŢIEREA ECONOMIILOR, lipsa de perspective şi creşterea şomajului este unul destul de deprimant. Consultanţii îl descriu mai frumos însă şi îi spun „sub presiune„. Ultimul trimestru din 2012 a fost foarte dificil pentru economia globală, cu scăderi raportate de aproape toată Europa de Est, în frunte cu Polonia şi Ucraina. Începutul lui 2013 a dat semnale contradictorii, ceea ce se reflectă şi în rezultatele studiului făcut de Deloitte. Compania de consultanţă remarcă faptul că, de exemplu, răspunsurile unora dintre directorii financiari (cum ar fi cei din Cehia, Slovacia şi Lituania, care consideră împrumuturile bancare drept cea mai atractivă sursă de finanţare) sunt subiective şi reflectă exclusiv interesul de moment pentru creditare sau anumite relaţii preferenţiale cu băncile.

Chiar dacă CEE este pentru lumea occidentală o zonă mică şi cu o problematică omogenă, răspunsurile date în studiul Deloitte evidenţiază principalele puncte nevralgice ale fiecărei ţări, în frunte cu 70% dintre CFO din Slovenia, care estimează încă un val de recesiune, cu 90% dintre cei din Bulgaria, care consideră că e mai bine să nu facă nicio mişcare riscantă în acest moment, cu 84% dintre CFO slovaci care estimează creşterea semnificativă a şomajului şi cu 60% dintre managerii croaţi care consideră că mediul economic este mai instabil ca niciodată. Media regională a răspunsurilor indică totuşi un sentiment de calmare a spiritelor, un fel de modus vivendi cu criza şi cu problemele ei. Din raportul Deloitte, transpare impresia generală că directorii financiari încă se luptă cu aceleaşi probleme pe care le au de la începutul crizei încoace. Chiar dacă există un consens că va fi o revenire economică până în 2017, asta arată că actuala generaţie de management va pierde un deceniu de demonstrare a potenţialului. Con-sultanţii Deloitte apreciază pe managerii actualei generaţii, care îşi conduc cât de bine pot companiile în vremuri atât de turbulente, ca fiind „inspiraţionali şi impresionanţi„. În lumea reală cu care se confruntă directorii financiari, adjectivele nu mai au forţa nici să motiveze, nici să  schimbe vreo stare de fapt.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
manageri
/analize/resurse-umane/deceniul-pierdut-al-managerilor-romani-11296112
11296112
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.